Google

Translate blog

lördag 28 september 2019

Svarta håls egenskaper kan sammanfattas i det så kallade No-hair theorem.


No-hair teoremet säger att svarta hål bara har tre definierande egenskaper. Det är en teori med utgångspunkt från Einsteins fältekvationer. Nu har detta teorem testats i en ny analys första gången någonsin utifrån mätresultat av gravitationsvågor. Mätningen gjordes från Maximiliano ISI vid Massachusetts Institute med kollegor i New York och Kalifornien då de tittade på vad som skedde när två svarta hål slogs samman. Detta händelseförlopp skedde 1300000 000 ljusår bort i riktning mot Jungfruns stjärnbild och händelsen har fått beteckningen  GW150914. 


Sammanslagningen resulterade i att det efteråt blev ett enda svart hål med en storlek av 62 solar av vår sols storlek.


Nu kunde man se genom de mätningar som gjordes att  No-hair teorem stämde och med detta Einsteins fältekvationer. Detta visar att enbart tre slag av händelser sker vid eller med svarta hål.


Det behövs 1. En Massa , 2.En  Elektrisk laddning  , 3. Rörelsemängdsmoment.  Dessa tre är allt som sker och alltid i denna följd likr en klocka utan som det verkar möjligheter att ändra i följd eller till tillägg av någon annan energi eller slag av fysik.
Åter visar sig Einstein ha haft rätt. 


Bilden visar ett exempel på rörelsemängdsmoment. Gyroskopet vilket förblir upprätt medan det spinner på grund av sitt rörelsemängdsmoment.