Google

Translate blog

fredag 18 februari 2022

Detta är ESA Vigil.

 

Känd som "Lagrange" men med behov av namnbyte enligt ESA inför farkostens lansering som planeras till mitten av 2020-talet för rymdväderuppdrag har nu allmänhetens namnförslag gett farkosten ett annat namn än arbetsnamnet.

Ett namn som återspeglar dess viktiga roll: att hjälpa till att upptäcka när skyddet för  jordens infrastruktur, satelliter, invånare och rymdutforskare kan vara på väg som annars oförutsägbara men våldsamma solhändelser som solbloss och "korona massutkast".

Det kom in 5422 namnförslag från bland annat hela Europa och efter veckor av överläggningar, otaliga kalkylblad, tre olika och sakkunniga domare och en livlig debatt – har ett nytt namn valts ut för det kommande rymdväderuppdraget. Namnet ESA Vigil. På latin betyder "vigilis exceptus" vakt medan "vigilia" betyder vakenhet och handlingen att hålla en hängiven vakt.

 Domarna var särskilt imponerade av hur namnet resonerade med uppdragets roll – rollen som en hängiven väktare, som höll konstant uppmärksamhet över solens händelser och jordens säkerhet. Vi är nu beroende av sammankopplad teknik, i rymden och på jorden i vår vardag. En infrastruktur och allt som är beroende av den (digitaliseringens effekter) som får oss sårbara.

 


Solstormar kan skada elnäten, störa telekommunikationer och  hota stabiliteten i satelliter och de viktiga tjänster de tillhandahåller. Samtidigt skapar vi allt fler satelliter i omloppsbana runt jorden med uppgifter som gör oss än mer beroende av en digital verklighet och med detta växer över tid  allt större mängder skräp till  som flyter runt därute vilket dramatiskt ökar risken för kollision vid nuvarande och framtida rymduppdrag därute.


Genom att upptäcka och varna för mötande solstormar kan vi kanske skydda vår infrastruktur i rymden något och även på marken. Genom att främja hållbar användning av banor runt jorden – en ändlig och begränsad resurs – kan vi säkerställa att rymdens närområden förblir tillgängliga för framtida generationer och inte blir en enda röra av rymdskrot och farkoster som krockar då och då (min anm.). ESA Vigil blir den första väktaren av detta slag och planeras komma i drift under 2022. 

Genom att hålla ett öga på solens aktiviteter  kommer satelliten att sända ett konstant flöde av realtidsdata över potentiellt farlig solaktivitet innan detta når jordens närområde. Uppdraget kommer att ge oss förvarning om mötande solstormar och därmed tid att (skydda?) rymdfarkoster i omloppsbana, infrastruktur på marken och upptäcktsresande nu och i framtiden från  vår stjärnas våldsamma utbrott.

För mer om vilka domarna var på ESA (Europeiska rymdorganisationen) vid namngivningen och vems förslag som antogs följ denna länk. 

Bild från https://www.esa.int/Safety_Security/Vigil  på loggan.