Google

Translate blog

söndag 12 juli 2020

För första gången har kärnan av en gasplanet kunnat ses.


Kärnan av en gasjätte har upptäckts i omloppsbana runt en avlägsen stjärna. Upptäckten gjordes av University of Warwick astronomer. Upptäckten erbjuder en aldrig tidigare skådad inblick i det inre av en planet. Kärnan är av samma storlek som Neptunus i vårt eget solsystem och antas vara en gasjätte som antingen fråntagits sitt gashölje eller som misslyckades med att bilda ett.

Upptäckten ger en unik möjlighet att kika in i det inre av en planet och lära sig om dess sammansättning. Något som ger kunskap även (min anm.) om vad som finns i kärnan av vårt solsystems gasplaneter.

Planeten har fått beteckningen TOI 849 b och är belägen runt en stjärna lik vår sol TOI 849 cirka 730 ljusår bort. Planeten kretsar så nära sin sol att ett år är 18 timmar och dess yttemperatur är runt 1500C. Närheten till sin sol (min anm.) kan vara anledning till att ett gashölje aldrig kunnat bildas här.

TOI 849 b hittades vid en undersökning av stjärnor av NASA: s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), med hjälp av transiteringsmetoden vilket innebär att observera stjärnor för se om något dämpar ljusstyrkan lokalt från denna vilket visar att en planet har passerar framför den.

TOI 849 b är belägen i den "neptunska öknen" - en term som används av astronomer för en region nära stjärnor där vi sällan ser planeter i Neptunus storlek. Teamet har fastställt att objektets massa är 2-3 gånger högre än Neptunus men också är mycket tät med allt material som utgör massan hopklämd. Dr Armstrong en av upptäckarna säger: "Antingen är TOI 849 b en gasjätte som förlorat sin gas eller en planet som misslyckats dra till sig gas”.

"För det första visas att planeter som denna finns. Vi har nu den unika möjlighet en att se på kärnan av en planet på ett sätt som vi inte kan göra i vårt eget solsystem. Det finns fortfarande stora öppna frågor om av vilken typ Jupiters kärna är till exempel. TOI 849 b kan ge oss ett fönster in i planetbildning som vi inte har något annat sätt att utforska genom. Vi ska även förstå (min anm.) att vi inte heller kan se kärnan av Jorden då ytan är täckt av organiskt material, sten och vatten.

"Även om vi inte har någon information om dess kemiska sammansättning kan vi följa upp med andra teleskop. Eftersom TOI 849 b är så nära stjärnan, måste all återstående atmosfär runt planeten ständigt fyllas på från kärnan. Så om vi kan mäta den atmosfären så kan vi få en inblick i sammansättningen av själva kärnan."

Min (min anm.) Utdunstningar av gas eller utdunstningar från materia i värmen försvinner troligen direkt ut mot solens gravitation där. Men vad säger att denna planet varit eller skulle blivit en gasplanet? Om den eventuellt varit på väg att bli det på detta korta avstånd från sin sol skulle gasen kokats bort eller omöjliggjorts. Men visst det är en kärna av en planet och som sådan intressant att undersöka.

Bild från pixabay.com på Neptunus en i storlek gasplanet som den ovan som förlorat sitt gashölje. OBS Neptunus har sitt kvar och lyser vackert blå däruppe.