Google

Translate blog

torsdag 24 oktober 2019

Förslag till framtida turistmål på Mars


I en framtid kanske turistresor till Mars blir möjliga. Redan nu kan vi se platser där som säkert blir intressanta turistmål. Här är några stycken som klassas som intressanta.


Bergsbestigning på Olympus Mons vilken är den mest extrema vulkanen i solsystemet. Belägen i Tharsis vulkaniska region och med ungefär samma storlek som delstaten Arizona. Höjd 25 kilometer vilket är nästan tre gånger högre än Mount Everest vars höjd är 8,9 km. Olympus Mons är en gigantisk sköldvulkan.



Medan du klättrar runt Olympus Mons, är det värt att se sig om och titta på några av de andra vulkanerna i Tharsis-regionen. I regionen finns 12 gigantiska vulkaner i en zon ungefär 4000 km bred enligt NASA. Liksom Olympus Mons är de alla mycket större än vulkaner på jorden,



På Mars finns även solsystemets största kanjon. Valles Marineris vilken är ungefär 3000 km lång enligt NASA. Det är ungefär fyra gånger längre än Grand Canyon som har en längd av ca 800 km. Forskarna är inte säkra på hur Valles Marineris kom till.



Mars har två isiga regioner en vid vardera pol med något olika kompositioner. Under vintern är enligt NASA temperaturen vid både nord- och sydpolen så kylig att koldioxid kondenserar ur atmosfären och fryser till is på ytan.

Processen vänder om på sommaren, när koldioxiden avdunstar till atmosfären. Koldioxiden försvinner helt på norra halvklotet och lämnar enbart vatten kvar i istäcket. Men en del av koldioxidisen finns kvar i den södra atmosfären.



Gale Crater är en plats där omfattande bevis på tidigare vatten på Mars yta finns. Bevisen på vatten finns under kraterns yta. Organiskt material upptäcktes på insidan av 3 miljard gamla  stenar i form av metan.



Medusae Fossae är en av de konstigaste platserna på Mars. Fantasifulla människor har spekulerat i om det är en plats där ett UFO en gång kraschat. Men den mer sannolika förklaringen är att det är en enorm vulkanisk formation av en storlek som en femtedel av USA:s yta. En plats där tid och vind skulpterat stenar i vackra formationer.



På Mars finns även mystiska linjer utmed branta kratrar vilka satt fantasin i rullning hos en del människor. Hale Crater är en plats där detta kan ses. Ett slags fuktfenomen anses förklaringen vara. 2015 meddelade NASA att det borde vara hydratiserade salter och tecken  på rinnande vatten på ytan som bildat spåren. Men senare forskning säger att det inte behöver vara vatten som bildat fenomenet det kan även vara flödande sand.

Men vi kan se omfattande bevis på tidigare vatten på Mars. Exempelvis i regioner som "Ghost Dunes" där platser som  Noctis labyrinthus och Hellas Basin.


Så nog finns naturformationer av intresse även på Mars likt det finns på Jorden. Skillnaden är dock att det på Mars inte finns intressanta djur eller växter att se.


Bilden från vikipedia visar ett av de nämnda turistmålen Olympus Mons. Den största vulkanen på Mars och i solsystemet med en storlek som USA-staten Arizona.