Google

Translate blog

måndag 1 februari 2021

WASP-62b en Jupiterstor planet som saknar moln

 


WASP-62 är en stjärna cirka 575 ljusår bort i riktning mot stjärnbilden Svärdfisken.

Astronomer vid Centrum för astrofysik vid Harvard & Smithsonian har här upptäckt den första Jupiter-liknande planeten som namngivits WASP-62b vilken ovanligt nog inga moln eller dis har i sin atmosfär.

Planeten WASP-62b är en het Jupiter.

 WASP-62b  har halva massan av vårt solsystems Jupiter. Men till skillnad från vår Jupiter som tar nästan 12 år på sig för att kretsa runt solen tar WASP-62b endast fyra och en halv dag. Denna närhet till stjärnan (sin sol) gör planeten extremt varm, därav namnet "het Jupiter.  

Munazza Alam, en doktorand vid Centrum för astrofysik vid Harvard & Smithsonian som ledde studien, säger: "För min avhandling har jag arbetat med exoplaneters karakterisering. Jag analyserar upptäckta planeter atmosfärer."

 

Med hjälp av rymdteleskopet Hubble registrerade Alam data och observationer av WASP-62b  med hjälp av spektroskopi. Alam kontrollerade WASP-62b under det att den svepte framför sin sol tre gånger. Spektroskopet registrerade förekomsten av natrium och kalium WASP-62b atmosfär.

 

Alam sa, "Jag ska erkänna att först var jag inte alltför entusiastiska över den här planeten. Men när jag väl började ta en titt på datan blev jag det."

"Även om det inte fanns några bevis för kalium eller natriums närvaro var spektrat tydligt. Teamet kunde se de fullständiga natriumabsorptionslinjerna i sina data. Moln eller dis i atmosfären skulle om detta funnits skymt  signaturen av natrium."

 

"Detta är bevis på att vi ser en tydlig atmosfär utan moln." Säger han.

 

Molnfria planeter är ytterst sällsynta. (Än sällsyntare är planeter som ligger så nära sin sol och likväl har atmosfär som inte kokat bort min anm.)  Deras sällsynthet antyder något annat är på gång eller bildas annorlunda än på de flesta planeter.

 

Mindre än 7 procent av exoplaneterna har tydlig atmosfär. Enligt astronomer kan studiet av exoplaneter med molnfria atmosfärer leda till en bättre förståelse för hur just dessa bildas.

Med James Webb Space Telescope lanseringen senare i år, hoppas teamet att få nya möjligheter att studera och bättre förstå WASP-62b.

Bild från https://olhardigital.com.br/en/2021/01/24/science-and-space/planet-where-a-year-lasts-four-days-and-discovered-by-astronomers/amp/

som visar storleksförhållanden.