Google

Translate blog

söndag 7 mars 2021

Hemliga budskap på fallskärmen som NASA's Perseverance rover använde vid Marslandningen

 


Den enorma fallskärm som användes av NASA:s Perseverance rover vid  landningen på Mars innehöll ett hemligt meddelande konstruerat av en pusselälskare i rymdteamet.

Systemingenjören Ian Clark använde en binär kod för att stava "Dare Mighty Things" i de orange och vita remsorna på den 21 meter långa fallskärmen. Han inkluderade också GPS-koordinaterna för uppdragets högkvarter vid Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, Kalifornien.

Det var ingenjörer där som ville ha ett ovanligt mönster i nylontyget för att veta hur fallskärmen var orienterad under nedstigningen. Att göra mönstret  till ett hemligt budskap var "superkul", säger han. Enbart sex personer kände till det kodade meddelandet före landningen enligt Clark. De väntade sedan tills fallskärmsbilderna kom tillbaka till jorden innan de lade ut en teaser under en tv-sänd presskonferens.

Sedan tog det bara några timmar för rymdfansen att lista ut vad som stod i meddelandet, säger Clark. Clark säger: "Jag måste vara lite mer kreativ."Vice projektledare Matt Wallace lovar mer så kallade dolda meddelanden. De bör vara synliga när Perseverances 7-fots (2 meter) arm är utplacerad och börjar fotografera under fordonet och igen när rovern kör om ett par veckor. Något om detta redan avkodats vet jag inte (min anm.)

Bild på fallskärmen tillgänglig av NASA.