Google

Translate blog

lördag 8 maj 2021

Kvantkommunikation kan vara vad utomjordingar använder.

 


Sedan mitten av 1900-talet har forskare letat efter bevis på intelligent liv bortom vårt solsystem. Sökandet har till  stor del bestått i och består i att söka efter radiosignaler. Signaler som visar på sändningar av intelligent slag.

Med tills nu 4 375 bekräftade hittade exoplaneter förväntas ännu större ansträngningar ske inom en snar framtid. Michael Hippke gästforskare vid UC Berkeley SETI Research Center anser att sökandet bör utökas till att omfatta kvantkommunikation. I en tid där kvantberäkning och relaterad teknik är något vi snart kan använda fullt ut är det vettigt att leta efter tecken på sådan någon annanstans.

Sökandet efter teknosignaturer har varit föremål för förnyat intresse under de senaste åren. Detta beror till stor del på att tusentals exoplaneter finns tillgängliga för uppföljningsstudier med hjälp av nästa generations teleskop som snart kommer att vara i drift. Hippke berättar att sex decennier och mer än hundra olika sökprogram senare har sökningar efter radiovågor av intelligent slag därute ett gett något konkret. Forskarna bör därför överväga ett bredare sökningsfält.

Hippke beskriver i en uppsats att det bör väljas ett kommunikationsmedel baserat på kvantmekanik. Hippke noterar dock att detta också gör det praktiskt taget omöjligt att upptäcka intrasslade  neutrinpar. Av denna anledning skulle intrasslade fotoner inte bara göra det svårt att finna och avlyssna för de som söker inom detta system utan också att  upptäckas av dem som är avsedda att ta emot dem i betydelsen avlyssningen upptäcks.

 

På samma sätt är kvantkommunikation dock att föredra i användning på grund av den säkerhet den tillåter vilket är en av de främsta anledningarna till att tekniken utvecklas här på jorden. Kvantnyckeldistribution (QKD) gör det möjligt för två parter att producera en delad nyckel som kan användas för att kryptera och dekryptera hemliga meddelanden. I teorin kommer detta att leda till en ny era där krypterad kommunikation och databaser är immuna mot konventionella cyberattacker. Men om någon avlyssnar upptäcks det. Det är dock inte samma sak som att avlyssnaren förstår kommunikationen.

 

 QKD har den unika fördelen att låta de två parterna upptäcka en potentiell tredje part som försöker fånga upp  meddelanden. Baserat på kvantmekanik kommer alla försök att mäta ett kvantsystem att kollapsa av vågfunktionen hos alla intrasslade partiklar. Detta kommer att ge detekterbara avvikelser i systemet vilket omedelbart skulle skicka upp röda flaggor (någon avlyssnar).

Hippke skriver:

" Vi vet inte om ETI värdesätter säker interstellär kommunikation. Men det är verkligen ett fördelaktigt verktyg för expansiva civilisationer som mänskligheten idag. Därför är det troligt att framtida människor (eller ETI) har en önskan att implementera ett säkert interstellärt nätverk."

På ungefär samma sätt kunde "felaktiga" fotoner samlas in vid observatorier och mätas för att söka tecken på kodning med olika tekniker (inklusive de som identifierats i studien). En möjlig metod Hippke rekommenderar är långvarig interferometri innebärande att flera instrument övervakar amplituden och fasen av elektromagnetiska fält i rymden över tid och jämföra dem med en baslinje för att urskilja förekomsten av kodning.

 

Något man dock ska eller bör ta hänsyn till: Om vi är okända för utomjordningar men avlyssnar deras kommunikation med denna metod och de upptäckter oss kan vi inte veta hur de reagerar. Det kan vara bättre att inte tjuvlyssna på konversationerna från  mer avancerade arter! Vi vet inte vad de är kapabla till eller hur de reagerar på att bli avlyssnade.

Bild från  https://snappygoat.com/