Google

Translate blog

söndag 5 september 2021

Planet 9, eller är det slumpen som berör däruppe.

 


Det finns åtta kända planeter i vårt solsystem detta sedan Pluto degraderades till en dvärgplanet. Bevis för att planet 9 troligen finns kommer från en gravitationseffekt på andra kroppar därute. Något stör troligen däruppe en hop asteroider och kometer i Kuiperbältet. Kuiperbältet består av en stor mängd små himlakroppar i banor runt solen och är beläget bortom Neptunus bana. Här finns minst 100000 objekt större än 100 km och än fler mindre enligt nuvarande beräkningar. 

Då något verkar störa en planet (okänd källas gravitation) används matematik för att hitta källan. Så upptäcktes Neptunus när John Couch Adams och Urbain Le Verrier la märke till att Uranus verkade utsättas för störningar av något okänt. När det gäller planet 9 har vi ingen gravitationseffekt på en planet.

Vad vi däremot ser därute är ett kluster av små isiga kroppar i det yttre av Kuiperbältet som störs av något. Om det inte fanns någon planet bortom Kuiperbältet, skulle man förvänta dig att dessa objekts banor var slumpmässigt orienterade inom solsystemets omloppsplan. Men istället ser vi att många objekt där är grupperade, orienterade i samma plan. Det är möjligt att detta beror på slumpen. Men det är långsökt. (Kanske en gravitationseffekt beroende på att dessa objekt finns i ytterkanten av Kuiperbältet är förklaringen (min anm.).

I en  ny studie  från Cornell university omprövas däremot det ursprungliga arbetet för sökandet efter planet 9 mot bakgrund av en del av den kritik  som riktats mot planet 9 antagandet. En stor del av kritiken är att yttre solsystemkroppar är svåra att finna och därmed har det hittills letats efter planet 9 där det är bekvämast att leta.

Klustereffekten vi ser kan bara bero på partiska data (att vi bestämt oss för att det ska finnas en planet 9 och den ska hittas). Författarna till studien anser att klustret är statistiskt ovanligt. Men det är bara 0,4 % chans att det blir en effekt av detta slag som visar på en okänd större kropps plats (en planet). När de räknade om planet 9:s troliga bana kunde de bättre lokalisera var man borde leta.

En intressant aspekt av studien är att planet 9 bör finnas i bana närmare solen än vad man ursprungligen antaget. Detta är märkligt för om den finns och är närmare solen borde vi redan ha hittat det. Författarna hävdar att observationer hittills har uteslutit de närmaste alternativen för Planet 9 vilket begränsat sökandet. Om planeten existerar bör den dock kunna upptäckas av Vera Rubin-observatoriet inom en snar framtid. 

Vera Rubin-observatorietär ett spegelteleskop som under detta år ska tas i drift fullt ut.

Många astronomer hävdar dock att planet 9 inte existerar. 

Bild från vikipedia där en illustratör visar hur denne tänker sin planet 9.