Google

Translate blog

tisdag 2 november 2021

En ung planet hittad

 


En av de yngsta planeterna (några miljoner år gammal) som någonsin hittats runt en ung stjärna har upptäckts av ett internationellt team av forskare ledda från University of Hawai'i vid Mānoa-fakulteten. Planeten som finns 417 ljusår bort kallas 2M0437b och ingår i en handfull objekt som ger oss förståelse av hur planeter bildas och förändras över tid. Något som hjälper till att ge ny kunskap om solsystemets och jordens första tid. Ovanstående upptäckt publicerades nyligen i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Upptäckten läggs till en lista över planeter som vi direkt kan observera med våra teleskop", sade huvudförfattaren till rapporten Eric Gaidos, professor vid UH Mānoa Department of Earth Sciences. "Genom att analysera ljuset från den här planeten kan vi säga något om dess sammansättning och kanske även var och hur den bildades ur och i en  försvunnen skiva av gas och damm runt stjärnan."

 

Forskarna uppskattar att planeten är några gånger massivare än Jupiter och att den bildades tillsammans med sin stjärna för några miljoner år sedan. Upptäckten gjordes av Gaidos och hans medarbetare  vid Keck Observatory på Maunakea med  subaruteleskopet. Här övervakades stjärnans position (planetens sol) när den rörde sig över himlen. Något som då bekräftade att planeten 2M0437b verkligen var en följeslagare till stjärnan och inte ett mer avlägset objekt (troligen då planetens skugga föll över sin sol) . Observationerna krävde tre år innan allt föll på plats.

Att samla in mer djupgående forskning om den nyupptäckta planeten kanske inte är långt borta. "Observationer med rymdteleskop som NASA:s Hubble och det snart uppsända James Webb Space Telescope bör kunna identifiera vilka gaser som finns i atmosfären och avslöja om planeten har en månbildande skiva", tillade Gaidos.


Bild  från vikipedia Subaruteleskopet vid Keckobservatoriet på Hawai vilket var ett av de teleskop som hittade den mycket unga planeten.