Exoplaneter har upptäckts i tusental och många tusen mer förväntats hittas. Många av solsystemen därute har planetsystemen liknande vårt eget solsystem.
Astronomer vill veta om någon av dessa planeter därute har kolliderat med varandra och hur ofta sådana kollisioner sker eller har skett därute.
I vårt solsystem vilket existerat i 4 1/2 miljarder år har det skett vilket resulterat i att vi efter en av dessa fick en måne runt Jorden (det var Jorden och en Marsliknande i storlek planet som krockade anser man). Även Venus bör ha råkat ut för något då den har en motsatt kretsriktning runt solen än övriga planeter (kanske det har samband med Jordens krock en gång (min tanke).
Nu visar en ny studie att det även hänt krockar därute. Ett är i planetsystemet Kepler-107 ca 1714 ljusår bort i riktning mot stjärnbilden Svanen.
Studien här fokuseras på de två innersta planeterna kring Kepler-107 (av fyra kända), Kepler-107b och Kepler-107 c. De liknar varandra både vad gäller radier och omloppstider Storlekarna är ca 1536 och 1597-jordradier. Deras omloppstider är 3.18 och 4.90 dagar. Deras densitet skiljs dock åt 5,3 och 12,65 gram per kubikcentimeter i jämförelse är Jordens densitet 5,5 gram per kubikcentimeter. (Vattnets är 1 gram per kubikcentimeter).
Så även om deras storlekar och banor är likartade är den ena planeten dubbelt så tät som den andra. Den yttre av dem Kepler-107c.
Forskarna drar slutsatsen att en av planeterna troligen Kepler - 107c har drabbats av en kollision med en annan planet i det förflutna. Då slet kollisionen bort delar av planetens silikatmantel och lämnade efter sig en tät järnkärna. Därav dess nuvarande täthet.
Det antas att det varit många sådana kollisioner bland alla (troligen) miljarder planeter i bara Vintergatan.
Säkert har kollisioner mellan skilda slag av kroppar därute varit ofta förekommande i universums barndom och även numera sker säkert krockar men inte lika ofta med planetliknande kroppar i storlek som när universum var ungt. Det är mer mindre meteoriter som slår ner numera.
Bilden föreställer storleksförhållandena mellan Jorden, Mars och exoplaneterna Kepler b-f.