Google

Translate blog

tisdag 26 mars 2024

NU finns en karta över universums aktiva svarta hål

 


Astronomer har kartlagt en stor volym av universum  och ur detta utarbetat en ny karta som visar aktiva supermassiva svarta hål i galaxers centrum. De gasslukande svarta hålen  kallas kvasarer  är ironiskt nog några av universums ljusaste objekt.

Den nya kartan visar var cirka 1,3 miljoner kvasarer befinner sig i tid och rum, varav den som är längst bort i tid och rum lyste starkt när universum endast var endast 1,5 miljarder år gammalt. (Universum beräknas vara 13,7 miljarder år gammalt.)

"Den här kvasarkatalogen skiljer sig från alla tidigare kataloger genom att den ger oss den största tredimensionella karta över universum som producerats hittills", beskriver David Hogg, en av grundarna av kartan och forskare vid Flatiron Institute's Center for Computational Astrophysics i New York City och professor i fysik och datavetenskap vid New York University. Hogg tillägger "Det är inte den katalog som visar flest kvasarer och det är inte den katalog som har de bästa mätningsresultaten  av kvasarer, men det är den katalog som har den största totala volymen av universum som har kartlagts."

Hogg och hans kollegor presenterade kartan i en artikel som publicerades den 18 mars i The Astrophysical Journal. Artikelns huvudförfattare, Kate Storey-Fisher, är postdoktoral forskare vid Donostia International Physics Center i Spanien.

Forskarna byggde den nya kartan med hjälp av data från den europeiska rymdorganisationen ESA:s rymdteleskop Gaia. Gaias huvudmål är att kartlägga stjärnorna i vår galax, men den upptäcker också oavsiktligt objekt utanför Vintergatan, såsom kvasarer och andra galaxer, när den skannar kosmos.

Bild vikipedia (engelsk) Animerad simulering av ett Schwarzschild-svart hål 

Med en galax som passerar i bakgrunden. Runt tiden då bilden togs skedde en extrem gravitationslinsning av galaxen.