Google

Translate blog

söndag 20 juni 2021

Astroiden Psyche är inte vad vi trott den vara.

 


16 Psyche är en asteroid i asteroidbältet mellan Jupiter och Mars vilken anses som en metallisk asteroid och vara järnkärnan av en  planetbildning som misslyckades under solsystemets tidigaste dagar. Hur detta skulle kunna misslyckas är inte förklarat (min anm).

 Men ny forskning från University of Arizona tyder  på att asteroiden kanske inte är så metallrik eller tät som man trott och påstår en helt annan ursprungshistoria för Psyche. Den slutliga lösningen kan kanske  fås vid NASA:s planerade Psyche-uppdrag 2022 då en farkost sänds upp för att komma fram till asteroiden 2026.

 UArizona-studenten David Cantillo är huvudförfattare till en ny artikel publicerad i The Planetary Science Journal. Här han föreslår att 16 Psyche består av 82,5% metall, 7% lågjärnspyroxen och 10,5% kolhaltig chondrite som sannolikt har sitt ursprungs från nedslag av meteoriter.

Cantillo och hans medarbetare uppskattar att 16 Psyches täthet (densitet) - är cirka 35 %. Detta är stor skillnad mot idigare antagande att asteroiden var kompakt järn upp till 95 %.

Snarare än att vara en intakt kärna av en tidigt misslyckad planetbildning är Psyche en skräphög liknande en annan nu grundligt studerad asteroid - Bennu. 

 Det är från UArizona forskningsuppdragsteamet arbetar på uppdrag av NASA (OSIRIS-REx-uppdrag)  som det hämtades ett prov från Bennus yta som nu är på väg tillbaka till jorden för analys här.

"Psyke som en skräphög skulle vara mycket oväntat, men våra data fortsätter att visa uppskattningar med låg densitet trots dess höga metalliska innehåll", säger Cantillo. 16 Psyche har ungefär lika stor yta som Massachusetts och forskare uppskattar att den innehåller cirka 1 % av allt asteroidbältesmaterial i asteroidbältet. Den upptäcktes första gången av en italiensk astronom 1852 och var den 16:e asteroiden som någonsin upptäckts.

Själv anser jag deras slutsats är trolig då jag har svårt att förstå den tidigare förklaringen om asteroiden (min anm).

Bild från vikipedia på en konstnärs illustration på hur en farkost som landar på Psyche skulle se ytan.