Google

Translate blog

torsdag 27 augusti 2020

Två skolflickor i Indien hittade nyligen en asteroid

Två indiska skolflickor Radhika Lakhani och Vaidehi Vekariya  i Surat en stad i Gujarat i västra Indien lokaliserade i somras  en asteroid som forskarna ännu inte hade uppmärksammat.

De deltog i ett medborgarvetenskapligt projekt med astronomiska data i sökande efter asteroider när de insåg att de såg något nytt (något ingen tidigare uppmärksammat). Det visade sig vara en asteroid som nu getts namnet 2020 OE6.
2020 OE6 är en standardiserad nomenklatur som återspeglar objektets upptäcktsdatum Lakhani och Vekariya gjorde sina fynd genom en kampanj  i ett  medborgare-vetenskap projekt som kallas International Astronomical Search Collaboration

Denna Gruppsamverkan förenar människor runt om i världen med data från två viktiga asteroidjaktobservatorier, Panoramic Survey Telescope och Rapid Response System (Pan-STARRS) på Hawaii och Catalina Sky Survey i Arizona.

 Projektet är specialiserat på att skanna stora strängar av himlen regelbundet vilket gör att rörliga objekt ses sticka ut mot den stadiga bakgrunden av stjärnor. 2020 OE6 finns cirka 70 miljoner kilometer bort från jorden just nu och kommer att stanna på mer eller mindre det avståndet i flera århundraden om inte årtusenden.  Som jämförelse är månen ca 390000 km bort vilket gör att denna asteroid är cirka 200 gånger längre bort.

Alla observationer tillsammans har gjort det möjligt för forskare att identifiera objektets omloppsbanor ganska exakt, sade Robert Weryk, en astronom vid University of Hawaii. Den nu upptäckta asteroiden tar lite mer än tre jordår på sig för att kretsa runt solen och har en storlek av ca 2 till 5 kilometer i diameter.

Bild från vikipedia på Pan-STARRS teleskop som tagit bilderna på vilka skolflickorna hittade asteroiden. Detta