Nära hälften av insektsarterna vilka nu finns på Jorden hotas av utrotning och antalet insekter minskar i snabbare takt än andra utrotningshotade djur. Det visar en ny forskningsrapport.
Insekter är mycket viktiga för ekosystem som vi känner dem. De utgör mat för fåglar och andra djur. De pollinerar växter och bryter ner och återvinner näringsämnena i jorden.
I den nya forskningsrapporten som publicerats i Biological Conservation, hävdas att nära hälften av insektsarterna på Jorden hotas av utrotning. Antalet insekter i världen har minskat med 2,5 procent per år de senaste 25-30 åren.
En del av anledningen handlar om det storskaliga jordbruket med monokulturodling och insektsgiftbesprutning på grödor. Men även den globala uppvärmningen.
Nästan all mark i världen som lämpar sig för matproduktion är redan uppodlad. Runt den urbana miljön tas även odlingsbar mark i besittning för byggande vilket är en skada för framtidens möjlighet till mer åkermark. Livsmiljöerna har förändrats med föroreningar och klimatförändringar, säger Tomas Roslin, professor i insektsekologi vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
Frågan om insekter inte kan anpassa sig till nya förhållanden kan ställas och visst kan de så. Men det tar tid. Tid de inte får med den snabba förändring av deras miljö som sker.
– Det kan de göra men de minskade bestånden visar att insekterna inte hunnit anpassa sig i samma takt som förändringarna.
Om insekterna minskat dramatiskt borde väl även antalet fåglar ha minskat lika mycket?
Även antalet fåglar i jordbruksmark har minskat och fjärilsbeståndet är stadigt minskande. Men fåglar har bred diet och kan äta olika arter av insekter så många kan ännu överleva artmässigt så länge det finns något slag av insektsöverskott..
Insekterna håller naturen och kretsloppet igång.
Kanske vi skulle söka tecken på insekter på andra planeter utan dem inget större liv verkar kan man tolka det som