Google

Translate blog

onsdag 8 januari 2020

Valgalaxen (NGC4631) är omsluten av band av magnetism. Varför, hur när?


NGC 4631 (valgalaxen) finns 25 000 000 ljusår bort från jorden i stjärnbilden Jakthundarna. Den är 80 000 ljusår rakt över och har en liten följeslagare dvärggalaxen NGC 4627. 


I en nytagen bild på Valgalaxen visas repliknande magnetiska glödtrådar som sträcker sig över och under galaxens skiva. Glödtrådarna dyker upp i grönt och blått på bilden och når långt in i galaxens Gloria av gas och stoft. De gröna glödtrådarna har ett magnetfält som pekar bort från jorden medan de blå har ett fält som pekar mot oss.



Galaxens stjärndisk kan även ses från jorden och då i  rosa sken. Forskarna bakom bilden försöker förstå hur galaxens magnetiska struktur fungerar, enligt ett uttalande som släpptes med bilden. De skulle vilja veta hur vanliga dessa typer av magnetiska fält är i galaktiska glorior och vilka former fälten tar och varför.


Att studera sådana magnetfält kan också hjälpa astronomer att förstå hur galaxer utvecklar magnetfält och om flytande rörelser i en galax som forskarna kallar Dynamo-effekten genererar magnetfält. 


Observationerna i detta fall gjordes med Karl G. Jansky Very Large array, ett teleskop som drivs av National Radio Astronomy Observatory (NRAO).


 Richard Henriksen, en astrofysiker vid Queen ' s University i Kanada, sade i ett NRAO uttalande. ”NGC 4631 är ganska bra att studera,. Vår Dynamo-modell visar produktion  av spiralformade magnetfält i Halo som en fortsättning på de normala spiralarmarna i galaxens skiva."


Bild på ovanstående galax från vikipedia.