Google

Translate blog

torsdag 9 februari 2023

Ännu ett försök att finna utomjordingar

 


SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence började man för 60 år sedan att leta efter radiosignaler från utomjordiska tekniskt kunniga civilisationer. Men inget av detta slag har hittats. I en nyskriven artikel som publicerat i  till The Astronomical Journal i november 2022 kvantifierar en forskare vid Swiss Federal Institute of Technology Lausanne  arbetet.

"Ett intressant resultat  studien är att den överbryggar klyftan mellan två populära men motsatta åsikter", säger Dr. Claudio Grimaldi, gästforskare vid Laboratoriet för statistisk biofysik vid Swiss Federal Institute of Technology Lausanne och författare till den nya studien, till Universe Today. Den ena åsikten är att tekniskt avancerade varelser genomsyrar vår galax och att vi om vi uthålligt fortsätter sökandet så småningom kommer att hitta dem, medan den andra hävdar att utomjordiskt tekniskt liv är så sällsynt att det kan betraktas som praktiskt taget obefintligt.

Dr Grimaldis  säger "Personligen, om jag var tvungen att välja, skulle jag föredra det första alternativet framför det andra. Det kan dock finnas en tredje mindre extrem möjlighet som även den bör övervägas. Denna säger att då vi började söka för bara cirka 60 år sedan utan framgång hittills är det möjligt att jorden inte  ligger i riktningen för radiosignaler sedan dess, även om andra regioner i galaxen kan fulla av signaler. Med andra ord kan det vara så att jorden i minst 60 år befunnit sig i en slags 'tyst bubbla'."

En plats och sökande i ett sökområde där inget finns att finna (min anm.).

Dr Grimaldis resultat ger statistiska bedömningar om när en radiosignal kan passera jorden och noterar en 95 % sannolikhet för att nästa radiosignal kommer att inträffa inom 100000 år, 50 % sannolikhet för att det sker inom mindre än 60 och högst 1 800 år och 20% sannolikhet för att en signal inträffar tidigast om 240 år.

"I scenariot" tyst bubbla "är väntetiden på  mindre än 60 år mycket optimistisk", enligt Dr. Grimaldi.

Själv anser jag det är som att leta efter en nål i en höstack. Chansen att finna en enstaka signal finns om det finns något därute som sänder en. Men finns det någon? Sänder någon mot oss och om så (vi finns i en isolerad del av Vintergatan) upptäcker vi den?

Bild vikimedia.