Google

Translate blog

lördag 7 januari 2023

Farfarsparadoxen vid tidsresor

 


Farfarsparadoxen är en vanlig fråga som diskuteras inom tidsreseberättelser den handlar om det vore möjligt att resa bakåt i tiden och döda sin egen farfar innan ens fadern har blivit född. Om detta är möjligt och man lyckas innebär det att man har förhindrat sin egen födelse något som i sin tur innebär att man aldrig gjorde tidsresan och därför heller aldrig har hindrat sin egen födelse.

I Einsteins teori om speciell relativitet föreslås att rum och tid faktiskt är en enhetlig enhet som kallas rymd-tid och att det finns en universell hastighetsgräns för masspartiklar som är ljusets hastighet.

Ingen partikel med massa kan accelerera till ljusets hastighet eftersom detta skulle behöva en oändlig mängd energi vilket är en omöjlighet (men däremot avbryts aldrig denna acceleration om energi hela tiden tillförs mot denna hastighet men ökningen bli efter hand mikroskopisk och når aldrig dit men upphör inte heller (min anm.).

Forskare som följde Einsteins arbete, inklusive Columbia University-fysikern Gerald Feinberg, föreslog  förekomsten av hypotetiska partiklar som kunde fångas snabbt. Dessa masslösa partiklar - som Feinberg kallade "takyoner" i en rapport från 1967 – med dessa skulle en resa bakåt genom tiden vara möjlig och därmed introducera begreppet tidsresa. 

Einstein idé med allmänn relativitet innebär tanken att rumd-tiden i sig kan formas av massa och energi och att gravitationen är ett resultat av detta. Tanken att rymden och tiden inte längre är statiska stadier där universums händelser helt enkelt spelas upp gav allmänna relativitetsteorin ytterligare en innebörd. 

Från allmän relativitetsteori formulerade matematikern Kurt Gödel idén om slutna tidsliknande kurvor, vägar genom rumtiden som återvänder till sin utgångspunkt utan att förfalska speciella relativitetteorin. Slutna (stängda) tidsliknande kurvor (CTC) finns av två primära typer, typ 1 och typ 2.

Typ 1 tillåter en tidsresenär att resa längs en CTC genom rymd och tid och in i det förflutna och där att störa sitt tidigare jag. Detta är därför en modell av CTC som gör att farfarsparadoxen kan hända, i teorin. Om detta är möjligt ger det en alternativ framtid som kan påverka mer än man först tror. Är det möjligt så anser jag att det enbart blir en alternativ rum-tid som skapas. Den där tidsresenären föddes i existerar likväl och förändras inte. Han kan döda sin farfar men sedan resa tillbaks och då se hur hans bakgrund farfars liv inte förändrats alls (min anm.) Dock anser jag att tidsresor enbart kan göras framåt i tiden med hjälp av skepp som rör sig i nära ljusets hastighet. Som vi vet går tiden långsammare i dessa skepp än på Jorden och vid återkomst hamnar man då i framtiden, långt fram i tiden beroende på resans längd i skeppet.

I typ 2-modellen följer CTC en princip om självkonsistens, även känd som Novikovs självkonsistensprincip (Nivens lag) om bevarande av historien, som omöjliggör att tidsreseparadoxer kan skapas. https://en.wikipedia.org/wiki/Novikov_self-consistency_principle

Budskapet från detta är tydligt: Farfarsparadoxen hindrar inte tidsresor; det förhindrar bara att resa tillbaka i tiden och göra något för att bryta mot kausaliteten.

Men finns det något sätt som tidsresenärer som hoppar på en typ 1 CTC i det förflutna kan hindras från att utlösa farfarsparadoxen? En tolkning av kvantmekaniken, fysiken hos subatomären, tyder på det. Kvantfysiken skulle kunna förhindra farfarsparadoxen via fysikern Hugh Everetts mångvärldstolkning av kvantmekaniken, enligt Stanford Encyclopedia of Philosophy.

Det faktum att ett kvantsystem beskrivs med vågmekanik innebär att ett system kan avbildas i överlappande tillstånd eller av en superposition av tillstånd, enligt George Mason University. Detta innebär att ett system som beskrivs kvantmekaniskt samtidigt kan ha till synes motstridiga värden.

Så en elektron kan vara i en superposition med både "upp" och "ner" spinntillstånd samtidigt. Detta kvarstår tills elektronen mäts eller interagerar med ett annat system och dess spinn löser sig som antingen upp eller ner. Detta begrepp beskrivs som en kollaps av superpositionen i de mest gynnade tolkningarna av kvantfysiken.

Varför denna kollaps inträffar har varit ett långvarigt mysterium, men Everett undvek denna superpositionskollaps helt och hållet. Istället föreslog han att superpositionen växer exponentiellt för att omsluta hela universum och sedan skapa en individuell "värld" för varje potentiellt värde i kvantsystemet. Så, i själva verket, enligt Everett, sväljs en som experimentera och mäter en elektrons spinn av experimentet och upptäcker faktiskt om de befinner sig i en värld där snurret är uppe eller en där det är nere. I en artikel från 1991 i tidskriften Physical Review D föreställde sig kvantberäkningspionjären och fysikern David Deutsch hur konceptet med många världar skulle gälla för tidsresor och föreställde sig en partikel som färdades längs en CTC-slinga genom tiden i en superposition av tillstånd. Han menade att för att undvika paradoxer under resan och när partikeln följer CTC tillbaka till sin utgångspunkt skulle en ny värld skapas för varje möjligt tillstånd.

Föreställ dig att detta är fallet med en mänsklig tidsresenär som reser tillbaka i tiden för att döda sin farfar. När tidsresenären anländer tillbaka till 1963 från 2022 lämnar de värld A och skapar en distinkt värld, värld B, den värld de anländer till. Värld B skulle skilja sig från värld A, för i den etablerade tidslinjen för värld A uppträdde aldrig en tidsmaskin som bär vår tidsresenär 1963.

Det betyder att om tidsresenären skulle döda sin farfar under denna utflykt till det förflutna, skulle deras existens inte hotas eftersom det inte skulle vara deras farfar i värld A som dog. Istället skulle det vara en värld B -kopia av honom - splittrad så snart tidsmaskinen materialiserades 1963 - som skulle dödas.

Ett av Everetts förbehåll för mångvärldstolkningen var att världar inte kan interagera, så tänkbart är att en tidsresenär som skapar värld B och befinner sig i sitt förflutna inte kan återvända till värld A och dennes nutid.

Detta kan också förklara varför vi aldrig har sett en tidsresenär från framtiden meddela sin ankomst i vår tid. Vi kan vara i en primär värld, värld A, från vilken tidsresenärer avgår, för att aldrig återvända.

Ovan stämmer bra med min tanke ovan (min anm.) se kursiv stil ovan. Att det finns och kanske skapas otaliga parallel världar existerande  skilda dimensioner av tid och rum där vi alla existerar i olika alternativa händelsekedjor utifrån den vi lever under . Ex då kan du finnas med någon skillnad i livsöde än du nu har i en parallellvärld skid från denna i tid skild ex med en minut.sekund, miljarder timmar etc. (Det är gränslöst) före vår klocktid i rummet. Men skild så att vi aldrig kan kontakta varandra.

Bild vikipedia. Top: original billiard ball trajectory. Middle: the billiard ball emerges from the future, and delivers its past self a strike that averts the past ball from entering the time machine. Bottom: the billiard ball never enters the time machine, giving rise to the paradox, putting into question how its older self could ever emerge from the time machine and divert its course.

Översättning: Överst: original biljardbollbana. Mitten: biljardbollen kommer från framtiden och levererar sitt förflutna jag men ett tillslag som avvärjer den förflutna bollen från att komma in i tidsmaskinen sker. Botten: biljardbollen kommer aldrig in i tidsmaskinen, vilket ger upphov till farfarsparadoxen och ifrågasätter hur dess äldre jag någonsin kunde komma ut ur tidsmaskinen och avleda sin kurs.