Google

Translate blog

onsdag 7 juli 2021

Ett supermassivt svart hål håller på att förtvina därute

 


Supermassiva svarta hål finns troligen i centrum av alla galaxer. Svarta hål har en massa från en miljon till 10 miljarder solmassor. Vissa av dem befinner sig i en fas där atomkärnorna är aktiva  de kallas AGN (active galactic nucleus).

I dessa AGN:s kommer så småningom det svarta hålet att brinna ut eftersom det finns en gräns för massan för svarta håls aktivitet. Forskare har  länge funderat över när det sker.

 

Kohei Ichikawa vid Tohoku Universitys  och hans forskargrupp kan av en slump ha upptäckt en AGN i slutet av sin existens efter att ha fångat en AGN-signal från Arp 187-galaxen vilken är belägen i riktning mot stjärnbilden Eridanus. Då en AGN sakta förtvinar blir AGN-funktionerna  svagare och svagare  eftersom fotoninsläppet (ljus) också stängs av. Men den stora mängden av joniserad gas är fortfarande synlig då det tar cirka 3000 år för fotoner att komma  till regionens kant. Att observera en tidig AGN-aktivitet är att se eko av ljus.

 

"Vi använde NASA NuSTAR-röntgensatelliten, det bästa verktyget som finns för att observera aktuell AGN-aktivitet", säger Ichikawa. ”Detta gjorde att vi kunde upptäcka att kärnan är helt död i detta svarta hål. Analys visar att AGN-avstängningen inträffar inom en 3000-årig tidsskala och att kärnan då blir över 1000 gånger svagare under de  3000 åren.

Ett ej aktivt svart hål innebär knappast att det inte existerar längre utan enbart att det stannat av som aktivt (min anm) inget dras längre in i det och det slocknar.

Bild från vikipedia på galaxen ARP 187