Google

Translate blog

söndag 6 mars 2022

Händelser vid Kilonova GW170817 analyserade

 


En kilonova är en övergående astronomisk händelse som inträffar i ett kompakt binärt system då två neutronstjärnor eller en neutronstjärna och ett svart hål smälter samman. Kilonovor tros avge korta gammastrålningsutsläpp och  stark elektromagnetisk strålning på grund av det radioaktiva sönderfallet av tunga r-processkärnor som produceras och matas ut isotropiskt under fusionen. För första gången kan northwestern university-ledda astronomer nu ha upptäckt en ”efterglöd” från en kilonova.

En kilonova-händelse då två neutronstjärnor – några av de tätaste objekten i universum – smälter samman avger en effekt av en explosion 1000 gånger ljusstarkare än en klassisk nova. I ovan fall åtföljdes det av utsläpp av högenergipartiklar vid  fusionen. Händelsen har fått beteckningen GW170817. Tre och ett halvt år efter sammanslagningen bleknade ljuset bort och avslöjade en ny källa av mystisk röntgenstrålning. Den ledande förklaringen till denna nya röntgenkälla är enligt  astrofysiker att den uppstått av expanderande skräp efter sammanslagningen som kan ses som en röntgenchock - liknande ljudboomen från ett överljudsplan. Denna händelse värmde sedan upp omgivande material, vilket genererade röntgenutsläpp, så kallad kilonova eftereffekter.

 En alternativ förklaring är material som faller mot ett svart hål – bildat som ett resultat av sammanslagningen av neutronstjärnan – som orsakade röntgenstrålarna. Båda scenarierna skulle kunna vara en förklaring till en kilonova. Men ovan bör förklaringen vara första exemplet.

Studien publicerades den 28 februari i The Astrophysical Journal Letters "Vi har gått in på okänt territorium här för att studera efterdyningarna av en neutronstjärnafusion", säger Aprajita Hajela vid Northwesterns university Evanston USA som ledde den nya studien. – Vi tittar på något nytt och extraordinärt för första gången. Det ger oss en möjlighet att studera och förstå nya fysiska processer, som inte tidigare har observerats.

Mer om arbetet kan man läsa om här från universitetets hemsida

Konstnärs intryck av neutronstjärnor som smälter samman producerar gravitationsvågor och resulterar i en kilonova bilden från vikipedia.