Google

Translate blog

söndag 5 mars 2023

I universums äldsta stjärnkluster M92-stjärnhopen är natthimlen en otrolig syn.

 


Messier 92 är en klotformig stjärnhop i den norra delen i stjärnbilden Herkules.

James Webb teleskopet har här upptäckt en av de äldsta stjärnhoparna i Vintergatan och avslöjat en region där det kryllar av stjärnor.

Webbteleskopet observerade den klotformiga hopen Messier 92, känd som M92, tidigt efter förra sommaren. Det tog bara en timme för teleskopet att fånga den glittrande bilden ovan enligt ett uttalande från Space Telescope Science Institute  varifrån bilden släpptes den 22 februari.

Webb byggdes främst för att studera de avlägsnaste objekten i universum och upptäckte då mångfalden av  stjärnor i M92-hopen som finns cirka 27000 ljusår bort. Webbteleskopet upptäckte här även  svagt lysande stjärnor som  inte kunnat upptäckas med Hubbleteleskopet.

Några av stjärnorna i bilden är små, bara 0,1 av vår sols massa, säger Roger Cohen, astronom vid Rutgers University och en av forskarna bakom observationerna, i ett uttalande. Det här är väldigt nära gränsen för vad som kallas stjärnor och inte bruna dvärgar. Objekt med så låg massa att de inte kunnat antända vätet i sina kärnor."

Bilden, som tagits av Webbs Near Infrared Camera (NIRCam), avslöjar en liten del av M92-klustret. Hela stjärnhopen är cirka 100 ljusår bred och består av 300000 stjärnor. Om en bebodd planet som jorden skulle kretsa kring en av dess stjärnor, skulle varelserna på dess yta ha en magnifik utsikt över natthimlen. En himmel som skulle lysa tusentals gånger ljusare än den människorna kan se av  sin natthimmel från jorden.

M92 är ett av de äldsta klotformiga klustren i Vintergatan och  består av stjärnor som bildades för 12 till 13 miljarder år sedan. En tid då universum endast var några hundratals miljoner år gammalt. Galaxen innehåller några av de äldsta stjärnorna som  upptäckts, säger astronomen Matteo Correnti vid den  italienska rymdorganisationen, som hjälpte till att analysera data från Webb.

"Klotformiga kluster som M92 är mycket viktiga att undersöka för vår förståelse av stjärnutveckling", sa astronomen Alessandro Savino vid University of California, en annan medlem av Webbs vetenskapsteam, i ett uttalande.

Bild www.space.com Detalj av den klotformiga hopen Messier 92 (M92) fångad av Webbs NIRCam-instrument. Det här synfältet täcker den nedre vänstra fjärdedelen av den högra halvan av bilden. Bilden visar stjärnor på olika avstånd från centrum, vilket hjälper astronomer att förstå stjärnornas rörelse i hopen och fysiken i den rörelsen. (Bildkredit: NASA, ESA, CSA, Alyssa Pagan (STScI)).