Google

Translate blog

tisdag 27 mars 2018

Ryssland förbereder skydd mot katastrof utifrån rymden


Ryska forskare försöker hitta effektiva medel att spränga asteroider som hotar att falla ner på Jorden. Några gånger har det ju hänt i Ryssland som vi vet. Senast 2013 då av meteorit då många blev skadade av tryckvågens effekter på glasrutor i närområdet exempelvis. 

Forskare har ofta tänkt sig att sända upp en mindre kärnvapenladdning för att spränga en hotande asteroid. Men det finns risker med detta om uppskjutningen krånglar och missilen hamnar fel.

Bättre kan det kanske vara att använda laserstrålar om man får dessa att fungera med tillräcklig styrka. Det ger en mer kontrollerad effekt och kan kanske även ändra riktningen på en asteroid eller spränga den bit för bit eller i sin helhet beroende på dess storlek.

Men då dwt är svårt att experimentera på riktiga objekt därute tillverkar forskarna konstgjorda små asteroider och undersöker effekten på dem miniformat i laboratoriemiljö.  

Det är bara att önska dem lycka till. Nog är en laserstråle tryggare om den sänds iväg över huvudet på oss eller där uppifrån än en kärnvapenmissil.

Bild exempel på asteroider.