Google

Translate blog

fredag 11 oktober 2019

I vissa delar av Vintergatan sjuder det av stjärnbildning. Varför?



Nya bilder tagna av rymdteleskopet Spitzer visar att det på en del platser i Vintergatan bubblar över som en kastrull med kokande vatten. Men inte av vatten utan av stjärnbildning.


Var och en av de massiva nyfödda stjärnor som finns i det avbildade interstellära molnet (se här) finns i en tät region av gas och stoft där rörelse och strålning visar att en stor stjärnbildning sker. Astronomer uppskattar att bubblorna av gas där detta sker är mellan 10 och 30 ljusår tvärs över. Den nyligen publicerade Spitzer-bilden innehåller minst 30 bubblor där nya stjärnor bildas i snabb takt.


"Denna aktiva region av stjärnbildning ligger inne i Vintergatan i stjärnbilden Örnen. "Svarta vener som rör sig i hela molnet är regioner med särskilt tätt kallt damm och gas där ännu fler nya stjärnor sannolikt kommer att bildas." Detta enligt ett utlåtande från de som studerat bilderna från teleskopet.


Jag (min anm.) ser inget konstigt i denna stjärnbildningstakt här. Den beror helt enkelt på ett stort överskott av damm och gas i denna region. Varför detta finns just här är dock svårt att svara på. Jag beskrev även för ett tag sedan i denna blogg att det hittats galaxer därute långt bort där all stjärnbildning upphört. Där ingen materia och gas längre finns i den koncentration som behövs för stjärnbildning ska vara möjlig. Inget mystiskt med det heller.


Bild från vikipedia.  Stjärnbilden Örnen (Aquila) som den ses med blotta ögat. Det är här stjärnbildningen pågår för fullt.