Google

Translate blog

onsdag 22 november 2023

14 tidigare okända transienta objekt har upptäckts

 


Transienta objekt är ex stjärnor som under en kort tid ger stor ljusstyrka för att sedan dämpas och kanske åter upprepar förloppet.

Ett internationellt forskarlag under ledning av Haojing Yan vid University of Missouri som använt NASA:s James Webb Space Telescope (JWST)  upptäckte 14 nya transienta objekt under sin time-lapse-studie av galaxhopen MACS0416 vilken finns cirka 4,3 miljarder ljusår från jorden. MACS0416 har beteckningen "julgransgalaxhopen".

Transienta objekt är ljusstarka ut under en kort tid. Det är som att kika genom ett förstoringsglas som skiftar i ljusstyrka då man ser på ett objekt. Just nu finns den sällsynta chansen som naturen har gett oss genom gravitationslinsning att få en detaljerad bild av enskilda stjärnor som befinner sig mycket långt bort. Även om vi för närvarande bara kan se de ljusaste stjärnorna där borta kommer man att kunna avgöra hur många ljusstarka stjärnor det finns och hur massiva de är.

Med hjälp av JWST:s avancerade tekniska kapacitet bekräftade Yan och hans team där Mizzou-doktoranden Bangzheng Sun ingick vad som orsakar galaxhopens flimrande transienter vilka forskare såg för första gången för flera år sedan då med hjälp av NASA:s rymdteleskop Hubble.

Vi kan se så många transienter i vissa områden i det här området på grund fenomenet gravitationslinsing som förstorar galaxer bakom denna hop säger Yan. 

Gravitationslinsning kan ses som ett naturligt förstoringsglas. Ett baturfenomen som kan användas i vissa sammanhang och riktningar.

Forskarlaget upptäckte transienterna genom att studera fyra uppsättningar bilder tagna av galaxhopen under en period av 126 dagar. Yan är särskilt exalterad över att två av transienterna är supernovor – stjärnor i slutet av sin livslängd – teamet kan använda dem för att studera dessa supernovors galaxer.

De två supernovorna och de andra tolv extremt förstorade stjärnorna är av olika karaktär alla är lika intressanta. Vi har spårat förändringen i ljusstyrka över tid genom deras ljuskurvor och genom att i detalj undersöka hur ljuset förändras så småningom kommer vi att kunna veta vilken typ av stjärnor de är. Ännu viktigare är att vi kommer att kunna förstå den detaljerade strukturen av dem genom användning av gravitationlinsning och hur det relaterar till fördelningen av mörk materia. Det här ger en helt ny syn på universum  möjlig genom JWST, beskriver Yan.

Webbteleskopet har öppnat många nya möjligheter att se på och förstå universum

Bild https://showme.missouri.edu/ En sammansatt färgbild av galaxen MACS0416 med hjälp av data från fyra uppsättningar bilder tagna på galaxhopen under en period av 126 dagar. De områden där transienterna finns är markerade. Foto med tillstånd av Bangzheng Sun.