Google

Translate blog

lördag 9 maj 2020

Första bekräftade fallet av att en människa avlidit efter en träff av en meteorit




Oddsen för att träffas och dödas av en meteorit sägs vara så låga som en på 250000. Men det är betydligt högre än oddset för att vinna ”Drömvinsten" på Lotto i vilken är en på 336 227 681 (en på cirka 336 miljoner.


Men det har tills nu inte funnits några trovärdiga och väldokumenterade bevis för att någon människa har drabbats detta olyckliga öde av meteoritnedslag.

Men forskare säger nu att de har hittat tre officiella rapporter som beskriver ett dödligt nedslag av en meteorit. Den händelse som kan ses som det första dokumenterade och säkra beviset skedde för mer än 130 år sedan.


Den 22 augusti ca 20:30, 1888 syntes ett eldklot på himlen och strax efter föll ett regn av meteoritbitar ner över en by i Sulaymaniyah i Irak som då var en del av det ottomanska riket. En man dog efter att ha fått en sten i huvudet och en annan blev så skadad att han förlamades. Detta enligt offentliga rapporter i turkiska regeringsarkiv.

Händelsen har även bekräftats från en rapport sänd till sultanen Abdul Hamid II som då härskade. Om denna händelsebeskrivning godkänns som en verklig händelse (inget motsäger det enligt mig, min anm.) blir det den tidigast dokumenterade incidenten av en meteor som träffat en person en dödat denna.


En tidigare ryktbar rapport berättar om meteoriten som slog ner i Sylacauga i Alabama USA  som drabbade Ann Elizabeth Fowler Hodges när hon sov på en soffa på en bondgård i Alabama, USA, i november 1954. Hodges var blåslagen av fragmentet som verkar ha studsat på en radio innan den träffar  hennes ben. Fowler överlevde. Meteoriten kallas i dag Hodges meteorit och fragment på denna kan ses ovan från bild från vikipedia.


Andra mindre väldokumenterade meteoritnedslag är en rapport som sägs gå tillbaka till 1677 då en munk enligt rapporten dödades av en svavelhaltig "sten från molnen" som fastnade i hans lår.


Ovan sägs att det är en chans på 250 000 att träffas av en meteorit. Ja troligen men det är rätt stor möjlighet om man jämför med lotto och andra spel. Jag anser dock att de flesta träffar då handlar om små fragment inte dödande sådana. Små som får merparten som träffas att inte märka det och en del att tro att de träffas av en liten sten från en fågelnäbb eller blåsten som haft den med i vindens riktning. Säkert är det mesta av sandstorlek efter att ha sönderdelats på sin nedfärd genom atmosfären.