Google

Translate blog

onsdag 25 augusti 2021

TOI-178: Ett solsystem av harmoni och kaos

 


TOI-178 är ett solsystem i riktning mot stjärnbilden Skulptören 205 ljusår bort från oss. I systemet finns minst sex planeter.

Solsystemet TOI-178  ser vid första anblicken ut som vilket solsystem som helst därute. Men efter en noggrann observation avslöjas att minst fem av systemets sex världar är låsta i en rytmisk dans med varandra. En underlig upptäckt.

 

De fem yttre planeterna finns i en resonans 18:9:6:4:3. Detta innebär att den första exoplaneten i kedjan – den näst närmast stjärnan totalt – färdigställer 18 banor när den andra i kedjan slutför nio, den tredje slutför sex och den fjärde slutför 4 och den femte – den sjätte planeten totalt – slutför tre banor. Detta innebär att planeterna anpassar sig med jämna mellanrum när de kretsar runt sin orange dvärgsol. 

Se film här på dess harmoniska banor https://www.eso.org/public/sweden/videos/eso2102b/

 

 

Denna komplexa resonanskedja indikerar sannolikt ett planetsystem som har förblivit ostört av gravitationsinteraktioner eller kollisioner med andra system sedan det bildades. Det betyder att systemet kan vara avgörande för att studera hur planetsystem bildas och utvecklas.

Kan alla system inklusive det vi ingår i från början varit i matematisk harmoni? (så önskar jag uttrycka det).

 

Men där vi finner ordning i kosmos är det ofta också kaos. Sammansättningarna av planeterna som utgör TOI-178-systemet visar inte den harmoni som deras rörelser uppvisar. Bredvid en tät jordliknande värld finns en planet med låg densitet, följt av en exoplanet med en densitet som liknar Neptunus.

Men vad visar det (enligt mig)? Ingenting det handlar om ban-harmoni inte planeters sammansättning. Jag ser det fortfarande som möjligt enligt min ovanstående kommentar om detta system.

Bild stjärnkarta från vikipedia på var solsystemet Toi-178 finns.