Google

Translate blog

lördag 7 augusti 2021

Svarta hål krockar med varandra därute

 


Svarta hål som kolliderar med varandra ger gravitationsvågor av ett särskilt slag. Vågor finns därute  av kollisioner som kan ha skett redan vid universums tillblivelse och sker så än i dag.

 En sådan händelse som man anser sig  sett spåren av har bara  beskrivits en gång men  forskare från University of Birmingham i Storbritannien och Northwestern University i USA tror att vi närmar oss tidpunkten att upptäcka fler av dessa så kallade "hierarkiska" svarta hål resultat av sammanslagningar i form av graditationsvågor av svarta hål som skett eller håller på att ske. 

I ett recensionsdokument, publicerat i Natural Astronomy, föreslår dr Davide Gerosa vid University of Birmingham, och Dr. Maya Fishbach vid Northwestern University att de senaste teoretiska resultaten tillsammans med astrofysisk modellering och registrerade gravitationsvågsdata snart bör göra det möjligt för forskare att noggrant finna och tolka gravitationsvågsignaler från dessa händelser.

Sedan den första gravitationsvågen upptäcktes av LIGO- och Virgo-detektorerna i september 2015 har forskare konstruerat alltmer nyanserade och sofistikerade tolkningsförslag av dessa signaler.

Det finns nu en stor aktivitet för att bevisa förekomsten av så kallade "hierarkiska sammanslagningar", även om upptäckten av GW190521 2019  den mest massiva fusionen av ett svart hål som hittills upptäckts enligt data framträder som den mest lovande kandidaten att finna gravitationsvåg från.

 

"Vi tror att de flesta gravitationsvågor som upptäckts (men ej kunnat förklaras) hittills är resultatet av första generationens kollisioner mellan svarta hål", säger Dr. Gerosa. – Men vi tror även att det finns en god chans att andra generationens sammanslagningar kommer att upptäckas. Sammanslagna svarta håls gravitationsvågor som sammanslås med än fler.

 Dessa händelser kommer att ha distinkta gravitationsvågsignaturer som tyder på högre massor och en ovanlig spinnande gravitationsvåg orsakad från den första kollisionen."

Att förstå egenskaperna av miljön där sådana objekt produceras kommer också att bidra till att förfina sökningen (man lär sig vad slags vågor man ska söka efter). Detta måste vara i en miljö med ett stort antal svarta hål och en miljö som är tillräckligt tät för att hålla kvar de svarta hålen efter att de har slagits samman, så att de kan utvecklas och slås samman igen.

 

Det kan till exempel vara i kärnkraftskluster eller ackretionsskivor – som innehåller  strömmar av gas, plasma och andra partiklar – som omger de kompakta regionerna i galaxernas centrum.

 

"LIGO-Virgo-samarbetet har redan upptäckt mer än 50 gravitationsvåghändelser", säger Dr. Fishbach. " Detta kommer att expandera till tusentals under de kommande åren, vilket ger oss så mycket mer möjlighet att upptäcka och bekräfta ovanliga föremål som hierarkiska svarta hål i universum."

Vi lär oss mer och mer om händelserna därute (min anm.) men inte varför de finns eller varför de kom till. Nu handlar det om att förstå dessa gravitationsvåghändelser i form av vad de visar och var de kom ur för händelse

Bild space.com med texten vart leder svarta hål.