Google

Translate blog

tisdag 5 januari 2021

Astronomer har upptäckt ett tidigare okänt mycket stort kluster.

 


Superkluster är bland de största strukturerna i det kända universum och innebär en mångfald galaxer av kluster sammanbundna i ett otroligt stort kluster av kluster av galaxer. Deras upptäckt kan bana väg för en bättre förståelse av stora kosmiska glödtrådars bildning och evolution. Kosmiska glödtrådar som kan ses binda samman galaxerna med varandra.


Nyligen rapporterade en grupp astronomer under ledning av Vittorio Ghirardini vid Max Planck-institutet för utomjordisk fysik i Garching, Tyskland, upptäckten av ett nytt superkluster. Strukturen identifierades genom att analysera data från eROSITA Final Ekvatorialdjupsundersökning (eFEDS). Den nyupptäckta strukturen består av åtta galaxhopar med en rödförskjutning på 0,36.

Iakttagelserna visar att de nordligaste klustren i denna struktur går igenom en betydande fusionsverksamhet utanför axeln. Optiska undersökningar och röntgendata tyder på ett trefaldigt samgående system med en dubbel fusion och en förfusion.

De minst massiva klustren av detta superkluster är eFEDS J093546.4-000115, och eFEDS J093543.9-000334, har massor på omkring 130 biljoner solmassor. Massorna av de återstående fem klustren bedöms vara mellan 140 och 250 biljoner solmassor.

Dessutom avslöjade informationen två radioreliker i norra och sydöstra delen av de nordligaste klustren och en utökad radiogloria vilket också stärker det pågående fusionsaktivitetsscenariot.

Bild från pixabay.com som kan ge frågan över vad mer finns däruppe?