Google

Translate blog

måndag 1 april 2019

I kinesiska Gaofen-programmet har nu satellit 5 och 6 nu tagits i drift.


Gaofen-5 och Gaofen-6 kommer att utgöra en konstellation med de andra Gaofen satelliterna som finns i omloppsbana runt Jorden. De togs officiellt i bruk i slutet av mars i år efter omfattande tester.


Gaofen-5 lanserades den 9 maj 2018, och är den första Kina-utvecklade satellit som övervakar luftföroreningar.


Gaofen-6 lanserades den 2 juni 2018, och ger högupplösta bilder som täcker ett stort område av jorden. Dess data kan användas i övervakningen av natur- och jordbrukskatastrofer, uppskatta skördarna och förändringar av  skogs- och våtmarker.



Båda satelliternas uppgift är miljöövervakning, naturresurssökning och tecken på naturkatastrofer enligt Kinas statliga administration för  vetenskap, teknik och industri för nationellt försvar (SASTIND) och Kinas nationella Space Administration (CNSA).

De övervakar tillståndet av luftföroreningar i Kina genom övervakning av luftföroreningar, växthusgaser och aerosolhalter i atmosfären.
  

Gaofenprogrammet lanserade i april 2013 då Gaofen-1 sändes upp. Denna satellit kan täcka och fotografera hela världen på fyra dagar.


Gaofen-2 skickades ut i rymden i augusti 2014 och kan ta korrekta bilder ner till 0,8 meter i fyrfärg och samla Multispektrala bilder av föremål större än 3,2 meter i längd.


Gaofen-3 lanserades i augusti 2016 och är Kinas första ” Syntetisk aperturradar” satellit. Innebärande att den har en typ av radar där ett flertal radarbilder sammanställs för att producera en radarbild med högre upplösning än vad som kan åstadkommas med konventionell radar. 



Gaofen-4, lanserades i slutet av 2015 och är Kinas första geosynchronous orbit high-resolution optical imaging satellit. Högupplösta bilder på objekt i rörelse är en enkel förklaring på detta. 


Zhang Kejian, vice minister för industri och informationsteknologi och chef för SASTIND och CNSA sa vid en presskonferens att Kina kommer att slutföra byggandet av Gaofenprogrammet efter lanseringen av Gaofen 7senare under 2019. Även denna ska ta högupplösta bilder.



Bild från Wikipedia som visar Venus yta kartlagd av Magellansonden med hjälp av Syntetisk aperturradar. Något Gaofen 3 även kan göra om den kom dit.