Google

Translate blog

söndag 11 juli 2021

Ett mystiskt överskott av svarta hål finns i stjärnklustret Palomar 5.

 


Palomar 5 är ett unikt stjärnkluster ca 75500 ljusår bort från oss. Klustret är ett av de "fluffigaste" klustren i vår galax med ett genomsnittligt avståndet mellan stjärnorna där på enbart några ljusår. Något som kan jämföras som avståndet solen och vår närmsta stjärna proxima  centauri 4 ljusår från bort. Övriga stjärnor med några undantag finns 10 tals till tusentals ljusår från varandra i vår galax.

I en artikel publicerad i Nature Astronomy beskriver ett internationellt team av astronomer och astrofysiker från Barcelonas universitet att det särskiljande draget i Palomar 5 är en överdimensionerad svarta hålpopulation. Här finns mer än 100 svarta hål i mitten av klustret.

" Antalet svarta hål här är ungefär tre gånger större än förväntat utifrån antalet stjärnor i klustret och det innebär att mer än 20% av den totala klustermassan består av massa av svarta hål. Dessa svarta hål vart och ett med en massa på cirka 20 gånger solens massa har bildats vid supernovaexplosioner då massiva stjärnor dog ut på grund av bränslebrist när klustret fortfarande var mycket ungt, säger professor Mark Gieles, från Institute of Cosmos Sciences vid Barcelonas universitet (ICCUB) och huvudförfattare till artikeln.

Nu till tidvattenströmmar vilket är strömmar av stjärnor som kastas ut från stjärnhopar eller dvärggalaxer. Under de senaste åren har nästan trettio tunna strömmar upptäckts i Vintergatans närhet. – Vi vet inte hur de här strömmarna bildas eller från vilken galac de kommit men en idé är att det är störningar i en stjärnhop. Men ingen av de nyligen upptäckta strömmarna ses komma från ett stjärnkluster associerat med dem därför kan vi inte vara säkra på denna slutsats.

Så för att förstå hur dessa strömmar bildades måste vi studera ett stjärnsystem associerat med detta där detta sker nu från vår synvinkel sett. Palomar 5 är det enda fallet där vi kan se att en stjärnström utgår och undersöka detta vilket gör systemet till en Rosetta Stone för att förstå tidvattenströmbildning och det är därför vi studerar det i detalj, förklarar Gieles.

Troligen har svarta hål med detta att göra. Svarta hål som finns i stor mängd här (min anm.).

Bild vikipedia i riktning mot stjärnklustret Palomar 5.