Google

Translate blog

lördag 9 december 2023

Något kretsar kring Vintergatans centrala svarta hål och skjuter kraftfull strålning mot jorden var 76:e minut

 


Något i närheten av det supermassiva svarta hålet i Vintergatans centrum avfyrar regelbundna utkast av högenergirik gammastrålning mot jorden och forskarna har nu en teori om vad det är.

I ny icke-referentgranskad forskningsrapport som publicerats på preprintservern arXiv drar en duo astrofysiker vid National Autonomous University of Mexico slutsatsen att strålningsutbrotten kommer frånen gasklump som snurrar runt det svarta hålet med nästan en tredjedel av ljusets hastighet. Forskarlagets upptäckt kan lösa ett mysterium om Vintergatans centrala svarta hål – formellt kallat Sagittarius A* (Sgr A*) beläget cirka 26 700 ljusår från jorden som har förbryllat astronomer under de senaste två åren.

Med hjälp av data från rymdteleskopet Fermi Gamma-ray Space Telescope som samlats in mellan juni och december 2022 ville forskarna ta reda på ursprunget till dessa gammastrålutkast. 

Duon sökte i  offentligt tillgänglig Fermi-data efter mönster av periodicitet och riktningen  gammastrålningen kom från. De fann att pulserna kom i närområdet från Sgr A* med ett intervall av ungefär var 76,32:e minut. Denna emissionsperiod är hälften av tiden mellan pulser av röntgenstrålning som också kommer från närområdet av Vintergatans svarta hål vilket tyder på att de två emissionerna är i harmoni och sannolikt är relaterade till varandra.

Relaterandet av röntgen och gammastrålning pekar mot en enda fysikalisk mekanism som producerar den, skriver forskarlaget i artikeln. Det avslöjar av vad forskarna kallar en "unik oscillerande fysisk mekanism" som ledde till slutsatsen att både gammastrålningen och röntgenstrålningen kommer från en gasklump som virvlar runt Sgr A* med cirka 30 % av ljusets hastighet - eller cirka 200 miljoner mph (320 miljoner km/h). De tror att denna snabbt roterande klump av gasmateria sänder ut ljus över flera våglängder av strålning när den virvlar runt Sgr A* och blossar upp med jämna mellanrum i sin omloppsbana runt det svarta hålet.

Upptäckten kan ge forskarna en bättre förståelse för miljöerna runt supermassiva svarta hål, särskilt mindre glupska exempel, som det i Vintergatans centrum.

Bild vikipedia Bild av Sagittarius A i vintergatans centrum, publicerad av Event Horizon Telescope 12 maj 2022.[