Google

Translate blog

fredag 13 augusti 2021

Gasmoln återansluts likt bumeranger vid galax NGC 4921.

 


NGC 4921 är en stavgalax där händelsen nedan beskrivs ske. Galaxen finns i riktning mot stjärnbilden Berenikes hår. Den upptäcktes den 11 april 1785 av William Herschel. Avståndet dit är 320 miljoner ljusår.

I en ny studie av forskare vilka använde Radioteleskopet Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA i Chile) tyds  att fördrivna gaser från galaxer kan återanslutas till galaxer igen. Något som betydligt saktar ner processen av galaxdöd. Galaxdöd innebär att utan gas bildas inga nya stjärnor och efterhand då stjärnor har gjort av med sitt bränsle dör slocknar fler o fler stjärnor och inga nya bildas.

 – Mycket av det tidigare arbetet med gas-avskalade galaxer är inriktat på det material som försvinner från galaxer. I det nya arbetet ser vi att en del gas som kastats ut återvänder igen likt en bumerangeffekt. Detta har kunnat tolkats ske  i NGC 4921.

Det beskrivs av huvudförfattaren till en nyligen publicerad rapport av William Cramer astronom och postdoktor vid Arizona State University's School of Earth and Space Exploration.

"Genom att kombinera Hubble Space Telescope med data från ALMA får man mycket hög upplösning i bilderna och här kan då ses att denna process pågår." 

Gasförlust hänvisar till processen förskjutning av gas från galaxer vilket lämnar dem utan det material som behövs för att bilda nya stjärnor. När galaxer rör sig genom sina galaxkluster fungerar varm gas som en kraftfull källa som trycker ut gaser från galaxer där detta sker. Med tiden leder detta till brist på gas för ny stjärnbildning."

Men i simuleringar har upptäckts  att inte all gas som trycks ut  flyr galaxen för alltid eftersom den då måste nå flykthastigheten för dragningskraften från galaxen för att inte falla in i galaxen igen. Den gas som inte når flykthastigheten faller tillbaks in i galaxen igen.

Man kan jämföra med jordens dragningskraft. En raket måste uppnå den hastighet som gör att jordens dragningskraft släpper farkosten annars faller den ner igen. För jordens del är det 11,19 km/sek eller 40300 km/h.

 Den återkoppling /bumerangeffekt) bakåt till galaxen igen som vi nu vet sker tror vi kommer genom att den gas och det damm som returneras gör detta då flykthastigheten från galaxen inte uppnåddes (flykthastigheten)”, säger Jeff Kenney, astronom vid Yale University och medförfattare till studien. " Om du försöker förutsäga hur snabbt en galax kommer att sluta bilda stjärnor över tid och förvandlas till en rödstjärngrupp eller död galax måste man förstå detta skeende av gasförlust och bumerangeffekt. Något som säkert skiljer sig åt  beroende på storleken på galaxer, gasens  läge och gasvindar plus naturligtvis gasmängd.

Studien fokuserade sig på galaxen NGC 4921. Arbetets resultat kom från Hubbleteleskopsbilder med vidarebearbetning av ALMA teleskopet i Chile.

Bild vikipedia tagen av Hubbleteleskopet på galaxen NGC 4921, 320 miljoner ljusår bort från oss där händelsen sker.