Google

Translate blog

måndag 29 juni 2020

Den 4000:e kometen har upptäckts


Den 15 juni 2020 upptäcktes en aldrig tidigare sedd komet i data från Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) . Det var den 4 000: e kometupptäckten. Kometen har fått namnet SOHO-4000 i väntan på den officiella beteckningen från Minor Planet Center.

Som de flesta andra SOHO-upptäckta kometer är även SOHO-4000 en del av Kreutz-gruppen. Kometgruppen Kreutz följer alla samma allmänna bana de går nära solens yttre atmosfär när de rundar denna. SOHO-4000 är en av de små i gruppen med en diameter av endast ca 4-15 meter i diameter och den var extremt svagt lysande och nära solen när den upptäcktes - vilket innebär att SOHO är det enda observatoriet som har upptäckt kometen eftersom kometen var omöjlig att se från jorden med eller utan teleskop.

SOHO är ett gemensamt uppdrag för Europeiska rymdorganisationen (ESA) och NASA. SOHO startades 1995 och studerar solen från dess inre till sin yttre atmosfär, med en oavbruten utsikt mellan solen och jorden ungefär en miljon mil däremellan. Men under de senaste två och ett halvt decennium har SOHO också blivit den största komet-sökaren i mänsklig historia.

Bilden är från vikipedia och visar en målning från 1843 års komet C/1843 D1 över Tasmanien en berömd medlem av Kreutz-gruppen målad av den engelsk-australiska konstnären Mary Morton Allport.