Google

Translate blog

tisdag 17 augusti 2021

Mysteriet med de två dansande spökfigurerna långt därute i universum

 


Det var i arbetet med projektet Evolutionary Map of the Universe (EMU) med hjälp av CSIRO:s nya Australian Square Kilometre Array Pathfinder(ASKAP) radioteleskop vilket sonderar djupt ut i universum astronomer upptäckte fenomenet.

Genom att skanna igenom data från teleskopet såg de två grönskimrande spöken dansa djupt därute i kosmos. De hade aldrig sett något liknande förut och hade ingen aning om vad de var.

Flera veckor senare hade de listat ut att det vi såg var två radiogalaxer  (Den första radiogalax man hittat historiskt var Cygnus A. Denna utsänder omkring 1 miljon gånger mer radiovågor än Vintergatan gör och finns ungefär en miljard ljusår bort).

I mitten av var och en av ovanstående finns ett supermassivt svart hål vilka sprutar ut elektroner som böjs i groteska former genom en intergalaktisk vind. Det är detta som ger de spöklika fenomen man ser på bilden ovan.

Det upptäcks alltid förunderliga saker därute. Läs gärna om just detta fenomen utförligare här. 

Astronomerna undrar fortfarande var den intergalaktiska vinden kommer från som ger spökeffekten? Effekten som ger dessa grönskimrande dansande spöklika gestalter. Utöver det undras det över vad som orsakar strömmarna av radioemissioner. Vi förstår fortfarande inte detaljerna om vad som händer här och det kommer förmodligen att krävas många fler observationer och modellering innan vi gör det säger forskarna.

Nog är det en udda bild vi ser ovan och hur händelsen uppstår eller uppstått är en gåta än så länge (min anm.).

Bild från https://theconversation.com/ på de två galaxer som antas vara källan  för strömmarna av elektroner (visas som böjda pilar) som bildar de dansande spökena. Men ännu förstås inte heller vad som orsakar glödtråden märkt som 3. Bild av Jayanne English och Ray Norris med data från EMU och Dark Energy Survey.