Google

Translate blog

tisdag 8 november 2022

Värdens största flygplan Stratolaunchs Roc har testflugit

 


Stratolaunch heter företaget som byggt världens hittills största flygplan vilket har namnet Talon och som under fredagen den 28 oktober testflögs för första gången.

Flygplanet har ett vingspann längre än en fotbollsplan och bar testfordonet Talon-A (TA-0) upp i skyn ovanför Kaliforniens Mojaveöken på en flygning som bevisade att Stratolaunchs enorma plan kan bära de experimentella hypersoniska fordon som det är utformat för och starta i luften. Detta är det första integrerade flygtestet av vårt Talon-lanseringssystem", sa Brandon Wood, Stratolaunch vice president för program och operationer som denna till reportrar i en telefonkonferens den 28 oktober. "Vi kommer att gå vidare härifrån till mer komplicerade och mer produktiva testflygningar."

Stratolaunchs Roc lyfte från Mojave Air and Space Port med det 8,5 meter stora Talon-prototypfordonsfästet vid en pylon i mitten av jätteplanets 117 m vingspann. Flygningen varade drygt fem timmar och nådde en maximal höjd av 7 000 m, sades det från företaget och tillade att testet uppfyllde alla sina mål.

"Jag var extatisk när jag såg de två fordonen kombineras då de lyfte från landningsbanan  upp i skyn", sa Stratolaunchs vd och president Zachary Krevor till reportrarna. "Att se våra flygprodukter fungera tillsammans representerar ett viktigt steg mot regelbunden och återanvändbar hypersonisk flygning."

Stratolaunch grundades 2011av Microsofts grundare Paul Allen till att skjuta upp raketer i rymden från luften. Allen dog 2018, bara sex månader före Rocs första testflygning i april 2019. Senare samma år köptes Stratolaunch av Cerberus Capital Management vilka övergick till att arbeta med en luftlanseringsplattform för att sända upp Talon-fordon till hypersonisk forskning.

Företaget utvecklar en serie Talon-fordon som ska testas för hypersoniska flygningar som kan nå hastigheter upp till Mach 6 (sex gånger ljudets hastighet).

"Företaget räknar med att leverera hypersoniska flygtjänster till statliga och kommersiella kunder 2023", enligt Stratolaunchs representanter.

Bild vikipedia  som visar måtten på planet. Ett foto på planet kan ses på medföljande länk (andra länk från ovan i inlägget).