Google

Translate blog

fredag 4 november 2022

Mycket gamla träds årsringar ger oss insikt om förödande solstormar genom tiden.

 


I en ny studie från University of Queensland har en mystisk oförutsägbar och potentiellt förödande typ av astrofysisk händelse beskrivits historiskt.

Under ledning av Dr Benjamin Pope från UQ’s School of Mathematics and Physics i Brisbane Australien tillämpade han med team ett banbrytande statistikarbete av data från årtusenden av gamla träds årsringar för att ta reda på mer om enorma solstormsutbrott historiskt.

"Dessa enorma utbrott av kosmisk strålning, kända som Miyake Events har inträffat ungefär en gång per tusen år men vad som orsakar dem är oklart", sa Dr Pope.

Den ledande teorin om ursprunget är att det är enorma solfläckar.

Pope säger "Vi behöver veta mer, för om en händelse av detta slag skedde i vår tid skulle det förstöra teknik inklusive satelliter, internetkablar, långväga kraftledningar och transformatorer. Effekten på den globala infrastrukturen skulle bli ofattbar."

Misstänker att det inte är om det händer utan när. Jag är övertygad om att det kommer att ske igen. Frågan är bara om det då ger skador. Det beror på om vi har bättre skydd mot dessa slag av händelser då eller om vår digitala värld fortfarande finns då. Men sker det i nutid blir det katastrof. Vi lever i en tid då mänskligheten är oerhört känslig för sådana händelser genom att vi har mer och mer uppkopplat digitalt för att samhället ska fungera. Tidigare samhällen skulle kanske knappt lägga märke till händelser som ovan (min anm.).

Huvudförfattaren i UQ:s grundutbildning matematikstudent Qingyuan Zhang utvecklade en programvara för att analysera alla tillgängliga data om träds ringar.

"Eftersom du kan räkna ett träds ringar för att identifiera dess ålder kan du också observera historiska kosmiska händelser som går tillbaka tusentals år", sa Zhang.

"När strålning träffar atmosfären producerar den radioaktivt kol-14, som filtrerar genom luften, haven, växterna och djuren och producerar ett årligt rekord av strålning i trädets årsring det är det sker. En ring är det årets tillväxt.

"Vi modellerade den globala kolcykeln för att rekonstruera processen under en 10000-årsperiod för att få kunskap om Miyake-händelsers omfattning och natur." Resultatet visar att den hittills troliga orsaken solfläckar kanske inte stämmer.

– Vi har visat att de inte är korrelerade med solfläcksaktivitet och vissa  händelser håller på i ett eller två år, beskriver Zhang.

"I stället för en enda explosion eller flare kan det vara en slags astrofysisk" solstorm under längre tid "eller utbrott över lång tid, år."

Dr Pope beskriver i arbetet det faktum att forskare inte vet exakt vad Miyake Events är och inte kan förutsäga deras förekomst tidsmässigt vilket är mycket störande. Baserat på tillgänglig data finns det ungefär en procents chans att  en ny sådan händelse sker inom det närmaste decenniet. Men vi vet inte hur vi ska förutsäga det eller vilka skador det kan orsaka. Önskemålet är att forskningen ska finna en möjlighet att förutsäga när det kommer att ske. Ska förhoppning som att vi ska kunna förutsäga när ett vulkanutbrott ska ske exempelvis men inget av detta kan vi idag (min anm.).

Det är ganska alarmerande och lägger grunden för hur viktig vidare forskning är.

Nuvarande forskningsstudie är publicerad i Proceedings of the Royal Society A.

I studien medverkade även matematik- och fysikstudenterna Utkarsh Sharma och Jordan Dennis. Arbetet stöddes av en filantropisk donation till UQ från Big Questions Institute.

Bild vikipedia på några skilda slag av träds årsringar.