Google

Translate blog

söndag 19 januari 2025

Vad är den vita fläcken som kan ses vid norrsken?

 


Bild https://www.countryliving.com.

Den vitaktiga grå fläck som ibland dyker upp på natthimlen tillsammans med norrsken har för första gången fått en förklaring av forskare vid University of Calgary.

"Du ser det här dynamiska gröna norrskenet, du kan se en del av det röda norrskenet i bakgrunden och helt plötsligt ses  en strukturerad fläck som  är gråtonad eller vittonad kopplad till norrskenet", beskriver Dr. Emma Spanswick, PhD, huvudförfattare till artikeln (se nedan) och docent vid institutionen för fysik och astronomi vid naturvetenskapliga fakulteten vid University of Calgary.

Spanswick beskriver att den vita fläcken har refererats till i vetenskapliga artiklar tidigare men aldrig förklarats.

Hennes team visar i en artikel slutsatsen att det "helt säkert är en värmekälla" och beskriver att det tyder på att norrskenet är mer komplext än man tidigare trott.

Spanswick beskriver att upptäckten möjliggjordes efter  framsteg inom kamerateknik som gnu ör det möjligt för både amatörfotografer och forskare att se färgbilder av natthimlen.

"Alla har lagt märke till framstegen inom digital fotografering. Nu kan din mobiltelefon ta bilder på norrskenet, beskriver hon. 

"Den här typen av sensorer kan nu hittas i mer kommersiella, mer robusta sensorer som vi skulle använda inom vetenskapen."Teamets forskning kom efter att det fanns ett förnyat intresse för kontinuumemission med upptäckten och observationerna av det långa, glödande bandet av lila ljus som kallas STEVE – eller Strong Thermal Emission Velocity Enhancement. Min teori är att Steve och dessa fläckar består av samma slag och är samma fenomen.

"Det finns likheter mellan det vi ser nu och STEVE", förklarar Spanswick. "STEVE manifesterar sig som en lila eller gråtonad struktur.

"Spektrumet mellan de två är likartade men på grund av dess koppling till dynamiskt norrsken är fläcken nästan inbäddat i norrskenet. Den är svårare att urskilja om man skulle söka det medan STEVE är skilt från norrskenet som ett stort band som korsar himlen.

Den senaste forskningen är betydelsefull och medverkande vid denna var  tre UCalgary-studenter i dess grundutbildning och Josh Houghton som ursprungligen anställdes som praktikant i projektet.

Artikeln om fenomenet publicerades den 30 december 2024 i tidskriften Nature Communications.