Google

Translate blog

torsdag 5 september 2019

Banan planeten HR 5183b har är udda men varför?


Planeten HR 5183b är ännu en påminnelse om att främmande världar är långt mer främmande och mer varierande än vårt eget solsystem kan ge exempel på.


Astronomer hittade en gigantisk exoplanet tre gånger mer massiv än Jupiter slingrande sig udda runt sin värdstjärna på en mycket elliptisk väg.


Om denna främmande planet, känd som HR 5183 b funnits i vårt solsystem, skulle dess omloppsbana nått insidan av Jupiter och sträcka sig ut bortom Neptunus bana på sin rundning av solen säger de som hittat denna exoplanet därute. Dess sol är HR 5183 och finns 102 ljusår från oss i riktning mot stjärnbilden Jungfrun (Virgo).


Den här planeten är olik planeterna i vårt solsystem, men mer än så, dess bana är olik alla andra exoplaneter vi har upptäckt hittills," Sarah Blunt, en doktorand vid California Institute of Technology (Caltech) i Pasadena och huvudförfattare till en ny studie där denna planet presenteras.


"Andra planeter som upptäcks långt borta från sina stjärnor tenderar att ha mycket låg excentricitet, vilket innebär att deras omloppsbanor är mer cirkulära," trubbiga till. "Det faktum att denna planet har en sådan hög excentricitet talar till hur den antingen bildats eller utvecklats i förhållande till de andra planeterna."


Vad hon menar är att banan som denna planet har är en konsekvens av de andra säkert existerande planeterna i solsystem och vad som hände den gång solsystemet bildades.

Det finns inga eller få begränsningar (antagligen) på hur ett planetsystem kan se ut. Se banan här på en You tube 

Bilden ovan är en stjärnkarta vilken visar placeringen av HR 5183 i Jungfruns stjärnbild.