Google

Translate blog

torsdag 2 maj 2019

Japanska Hayabusa 2 har lyckats bomba en krater på asteroiden Ryugu


Ryugu  är en asteroid som finns i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Nu har japanska Hayabusa 2 lyckats med den första delen av sitt uppdrag vid besöket vid denna asteroid.


Uppdragets första steg att släppa en bomb på dess yta för att sönderdela material för att kunna landa och ta prov på asteroiden.


Bilder tagna av Japans farkost Hayabusa 2  bekräftar att denna  framgångsrikt blåste ett hål i Asteroiden Ryugu med sprängämnen den 5 April 2019. En tidigare provtagning gjordes även  februari i år. Men då inte så långt ner i ytan som nu skedde.


Bomben syftade till att komma under ytan på asteroiden och kasta upp partiklar från materia under ytan orörd av kosmisk strålning och göra det möjligt att landa på den stenbumling fyllda ytan.


Hayabusa 2 kommer i nästa steg  att landa för att skopa upp prover på material  innan dess färd tillbaks till Jorden. Foton släpptes omedelbart efter bombens  effekt och visade hur det gick till.
  

Ryugu är en kvarleva från bildandet av solsystemet så dess sammansättning kan ge oss en inblick i vad som ingick i planetbildningens tidigare skede.


Hayabusa 2 kommer att påbörja sin återresa till jorden i november 2019.

Bilden är på asteroiden Ryugi.