Google

Translate blog

söndag 20 februari 2022

En ny typ av stjärna upptäckt.

 


Ett team bestående av tyska astronomer under ledning av professor Klaus Werner vid universitetet i Tübingen  upptäckte nyligen en märklig tidigare okänd typ av stjärna täckt av biprodukten från heliumbränning. Något som kan förklaras av att stjärnan kan ha bildats utifrån en sällsynt stjärnfusionshändelse. Studien publicerades i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Stjärnors har ytor består som vi hittills ansett alltid av väte och helium medan den stjärna som upptäckts av Werner och hans kollegor har ytan täckt av kol och syre vilket är askan efter heliumförbränning. Analysresultaten visar även att stjärnor med temperatur och radier som indikerar på att där förbränns helium i deras kärnor – är något som vanligtvis ses i mer utvecklade stjärnor än de som observerats av Werner och hans team i denna studie.

 En andra artikel i samma ämne av en grupp astronomer från University of La Plata och Max Planck Institute for Astrophysics, publicerad tillsammans med professor Werners och hans teams artikel ger en annan möjlig förklaring till fenomenet. "Vi tror att stjärnorna som upptäcktes av våra tyska kollegor kan ha bildats i en mycket sällsynt typ av stjärnfusion den mellan två vita dvärgstjärnor", säger Dr Miller Bertolami vid Institute for Astrophysics of La Plata, huvudförfattare till denna uppsats två. Vita dvärgar är rester av större stjärnor som har uttömt sitt kärnbränsle och dessa är vanligtvis mycket små och täta.

 

Stjärnfusioner är kända för att ske mellan vita dvärgar i  binära system (dubbelstjärnsystem)  på grund av krympningen av omloppsbanan mellan dem orsakad av gravitation mellan dem. "Vanligtvis leder vita dvärgfusioner inte till bildandet av stjärnor berikade av kol och syre", förklarar Miller Bertolami, "Men vi tror att för binära system som bildas med mycket specifika massor kan få en kol- och syrerik yta påen  vit dvärg en heliumrik sådan där förbränning skett vilket då leder till bildandet av ovan nämnda stjärnor".

Men säger forskarna slutligen inga nuvarande evolutionära stjärnmodeller kan helt förklara de nyupptäckta stjärnorna.

Det finns säkert fler slag av stjärnor vi ännu inte upptäckt unikumet hos (min anm.). Om man nu som många gör (men inte bland annat jag) anser att det finns mörk energi och mörk materia varför då inte tänka sig att det finns stjärnor som enbart består av detta. Att vi inte upptäckt dem kan då bero på att vi inte kan se dem utan bara ana dem som en del av den mörka materian eller energin. Kanske vårt universum består av ett parallelluniversum på samma plats som vårt av materia men bestående av mörk materia solsystem mm och kanske det i detta finns intelligenta varelser kanske människor bestående av enbart mörk energi och mörk materia. Kanske de å sin sida diskuterar oss som mörk materia och energi. Detta då vi delar samma rum och tid men likväl skilda åt.

Bild rawpixel.com en man ser upp mot vintergatan.