Google

Translate blog

lördag 5 februari 2022

Den 4 mars sker en krasch på månen

 


Den 4 mars kommer en övergiven SpaceX Falcon 9-raket att krascha på månens baksida. Det är en Falcon 9 en amerikansk bärraket i två steg designad av SpaceX. Ett slag av raket som använts i flertal som bärraketer för uppskjutningar av ex vädersatelliter. Den här sköts upp 2015  för  att placera NASA:s sond Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) i en position 1,5 miljoner kilometer från jorden, vänd mot solen.

Men den förbrukade bärraketens övre del hade otillräcklig hastighet för att ta kurs efter sin användning tillbaka in i jordens atmosfär för att där brinna upp. Det skulle varit normal praxis för en en sådan. Det försöks att undvika nedskrotning i rymden.

 

Sedan februari 2015 har den 14 meter långa och fyra ton övre raketdelen  befunnit sig i en bana runt jorden. Dess exakta rörelser har varit svåra att förutsäga eftersom den påverkats av mån- sol och jordgravitationen. Nu har den tagit en kurs som kommer att sluta på månens baksida.

 

Enligt beräkningar kommer den att träffa månen den 4 mars med i hastighet av cirka 2,6 kilometer per sekund. Kraschen kommer att skapa en krater på cirka 19 meter i diameter på månens baksida.

Flera tidigare avsiktliga krascher på månen har skett tidigare (denna som nu sker är inte avsiktlig). Till exempel kraschades de betydligt större övre delarna av raketer som användes vid Apollo-landningarna så kraftiga att vibrationerna som då detekterades av seismometrar installerade på månens yta kunde användas för att undersöka månens inre. Dessa Apollo seismometrar stängdes av för länge sedan och man vet inte om seismometern på Kinas Chang'e 4-landare som nu är i drift på månen kommer att kunna ge några användbara data vid nedslaget.

 

Månen har redan ungefär en halv miljard kratrar efter meteoritnedslag genom historien som är tio meter eller mer i diameter. Vad vi enligt forskare dock borde oroa oss för är att förorena månen med levande mikrober eller molekyler som i framtiden kan misstas som bevis på tidigare liv på månen.

Detta är något jag fullständigt håller med om (min anm.). Men även mänskligt konstruerade ting ger nedskrotning. Vad man skulle kunna göra är att bildspråkmässigt beskriva alla nedslag som gjorts, när och vad som finns kvar och ställa en stod på månen där detta kan utläsas av framtidens människor eller aliens om de kommer efter att jorden inte har en civilisation längre (människor eller teknik) vilket inte är en omöjlig framtid. I annat fall kan fel slutsatser dras av framtida vetenskap. Det bör även finnas märkning  på varje del som används i farkoster som skjuts upp på var de kommer från. Men det finns kanske redan?

Bild från vikipedia på månen.