Google

Translate blog

torsdag 10 oktober 2019

En komet från de interstellära djupen är på genomresa med gasmolekyler från ett okänt solsystem.


Ett internationellt team av astronomer har gjort en historisk upptäckt med hjälp av William Herschel Telescope (WHT. Upptäckten är  gasmolekyler i en komet som har kommit in i vårt solsystem från ett annat stjärnsystem. Det är första gången som astronomer har kunnat upptäcka denna typ av material i ett interstellärt föremål.


Upptäckten markerar ett viktigt steg framåt för vetenskapen eftersom det nu ger forskarna möjlighet att dechiffrera vad en komet från ett främmande solsystem bär med sig.


Komet Borisov är namnet på kometen efter namngivningen den 24 september efter upptäckaren amatörastronomen Gennadiy Borisov från Krimhalvön vilken gjorde upptäckten i augusti 2019. Observationer under de följande 12 dagarna visade att kometen inte likt tidigare upptäckta kometer hade en bana runt solen i vårt solsystem utan enbart passerade igenom vårt solsystem likt asteroiden Oumuamua gjorde (se gårdagens inlägg). Borislov har likartad bana som Oumuamua varifrån den kommer se bild ovan och en animerad film en bit ner i denna länk från vikipedia.


Gas som upptäcktes från kometen är Cyanogen (på svenska dicyan) 

 vilket är en produkt från en kolatom och en kväveatoms bindning. Det är en giftig men relativt vanlig i kometer även i vårt solsystems kometer.


Teamet drog slutsatsen att det mest anmärkningsvärda med kometen är att det verkar vara likartade kometer innehållsmässigt oberoende av om de kommer från vårt solsystem eller från andra solsystem. Åldersmässigt verkar kometen lika gammal som vårt solsystem 4,6 miljarder år.


Jag (min anm) ser två faror med att beskriva kometen som den gjorts. Ett vad säger att det är vanligt med likartade kometinnehåll efter att bara ha undersökt en komet som anses komma från ett annat solsystem än vårt?


Två åldersmässigt är kometen av samma ålder som de kometer och andra objekt som finns i vårt solsystem. Jag tvivlar på att det är ett interstellärt objekt. Jag tror utan bevis att det är en mycket långväga komet som har en bana långt utanför vårt närområde men likväl besöker oss med mycket långa tidepoker emellan eller har fått en stöt av ngot objekt därute som den nu försvinner från oss. Med det vill jag säga att jag anser att den en komet från vårt egen solsystem.


Bild kometen 2I/Borisovs bana genom vårt solsystem gul markering i jämförelse med röd markering som visar Oumuamuas. Båda anses som komna från universums djup.