Google

Translate blog

lördag 6 augusti 2022

Det finns kratrar på månen med en temperatur passande oss människor

 


NASA-finansierade forskare har upptäckt skuggade platser i kratergropar på månen där medeltemperaturen ligger runt 17 C. Det var med hjälp av data från NASA: s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) och datormodellering utefter dess insamlade data man gjorde fyndet.  Groparna och grottorna som kan finnas här kan vara termiskt stabila platser för månutforskningspersonal jämfört med områden vid månens yta där dagstemperaturen är upp till 127 C under dagen och ner -173 C på natten.

Månutforskning är en del av NASA: s arbeten. Groparna på månen upptäcktes först under 2009 och sedan dess har forskare undrat om de leder till grottor att utforskas och som kan användas som skydd för framtida månutforskare. Groparna eller grottorna skulle erbjuda ett visst skydd mot strålning från rymden och solen och även mot mikrometeoriter.

"Cirka 16 av de mer än 200 funna groparna är förmodligen kollapsade lavarör", säger Tyler Horvath, doktorand i planetvetenskap vid University of California, Los Angeles, som ledde forskningen vars resultat nyligen publicerades i tidskriften Geophysical Research Letters.

"Mångropar är ett fascinerande inslag på månytan", säger LRO - projektforskare Noah Petro vid NASA: s Goddard Space Flight Center i Greenbelt, Maryland. "Att veta att här finns en stabil termisk miljö hjälper oss att få en bild av dessa unika månfunktioner och möjligheterna att en dag utforska dem."

Lavarör finns även på jorden. De bildas när smält lava strömmar under ett fält av kyld lava eller då en skorpa bildas över en flod av lava och lämnar kvar en lång, ihålig tunnel. Om taket på ett stelnat lavarör kollapsar öppnar det en grop som kan leda in i resterna av det grottliknande röret.

Två av de mest framträdande groparna på månen har synliga överhäng som tydligt leder in  i grottor eller tomrum och det finns starka bevis för att ytterligare en annan grottas överhäng också kan leda in i en stor grotta.

"Människor bodde i grottor i dess första tid och till grottor kan vi återvända när vi bosätter oss på månen", säger David Paige, medförfattare till studien och som leder Diviner Lunar Radiometer Experiment på LRO från vilket temperaturmätningarna gjordes.

Horvath bearbetade data från Diviner – en värmekamera – för att ta reda på om temperaturen i groparna avvek från dem på ytan. Med fokus på en ungefär cylindrisk 100 meter djup fördjupning som kan jämföras med längden och bredden på en fotbollsplan i ett område på månen kallat Mare Tranquillitatis, använde Horvath och hans kollegor datormodellering för att analysera de termiska egenskaperna hos berget och månstoftet här för att kartlägga gropens temperatur över tid.

Resultaten avslöjade att temperaturer inom de permanent skuggade delarna av gropen fluktuerar mycket litet under hela månens dygn och permanent ligger på cirka 17 C.

Teamet, som inkluderade UCLA-professorerna i planetvetenskap David Paige och Paul Hayne vid University of Colorado Boulder anser att skuggöverhänget över gropen är svaret på den stabila temperaturen vilken begränsar hur varmt det blir under dagen och förhindrar att värme strålar bort på natten.

En dag på månen varar cirka 15 jorddagar, under vilken ytan ständigt bombarderas av solljus och ofta blir ytan varm nog för att koka vatten. Brutalt kalla nätter varar också cirka 15 jorddagar.

Forskningen finansierades av NASA:s Lunar Reconnaissance Orbiter-projekt, Extended Mission 4. LRO hanteras av NASA: s Goddard Space Flight Center i Greenbelt, Maryland, för Science Mission Directorate vid NASA: s huvudkontor i Washington. LRO lanserades den 18 juni 2009 och har samlat in en mängd av data med sina sju kraftfulla instrument, vilket ger ett ovärderligt bidrag till vår kunskap om månen. Diviner byggdes och utvecklades av University of California, Los Angeles och NASA: s Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, Kalifornien.

Bild vikipedia av en vy uppifrån av Mare Tranquillitatis där soluppgången visar en månkrater med klippblock på en annars slät månyta. Bilden visar ett område på 400 meters bredd med norr uppåt på bilden.