Google

Translate blog

måndag 7 oktober 2019

En dvärgsol med en stor exoplanet i närområdet.


Astronomer i CARMENES Consortium har upptäckt en exoplanet som inte bör existera enligt aktuell kunskap. Forskargruppen ovan inkluderar Max Planck Institute for Astronomy (MPIA, Heidelberg).


Det är en gasformig planet vars massa är ovanligt stor jämfört med dess värdstjärna (sol) GJ 3512. Forskarna drar slutsatsen att denna planets existens antagligen påbörjades från en instabil disk av gaser och damm runt dvärgstjärnan när den var bildad. Detta bildande till stor gasplanet motsäger den för närvarande allmänt accepterade modellen av planetformation som kräver en solid kärna för att samla in omgivande gas (genom gravitation). I detta fall är den en stor gasplanet vid en liten sol och denna planet är en gasplanet utan (troligast) en fast kärna. Men även i detta uppbyggande bör gravitationen ha ett finger med i uppkomsten.


Astronomer är annars säkra på att planeter är en biprodukt från processen av stjärnbildning. De bildas i den disk från vilken deras stjärna kom till. Rester från stjärnbildningen.


 Den dominerande modellen för bildandet av planeter bygger på föreställningen att ett objekt initialt utvecklas från fasta partiklar i skivan. Den gravitationella kraften med gas och damm bildar då planeter i detta fall en gasjätte, kallad GJ 3512 b utan fasta partiklar som man anser här. Stjärnsystemet kan innefatta fler planeter och finns 30 ljusår från oss i riktning mot stjärnbilden Stora björn (stora Karlavagnen). Övriga eventuella planeter här är då troligen uppbyggda enligt gängse teori om en fast kärna och knappast några jätteplaneter.


3512 b har en massa på minst hälften av Jupiters. Det tar 204 dagar för denna planet att slutföra en omloppsbana runt sin sol. Storleksmässigt är det ingen ovanlig gasplanet men det faktum att den är kretsande runt en röd dvärgstjärna och har denna storlek gör denna planet speciell. GJ 3512 har bara 12% av massan av solen i vårt solsystem, så den maximala massans förhållandet mellan stjärnan och planeten är 270 innebärande att solen GJ 3512 enbart är 270 gånger tyngre än gasplaneten GJ 3512b. I jämförelse är solen i vårt solsystem cirka 1050 gånger tyngre än Jupiter.


Är det konstigt? Ja om gasplanet GJ 3512b är uppbyggd likt Jupiter med en stabil kärna med gas runt sig i tjockt lager. Då skulle det vara konstigt om denna kärna inte varit mer som materia till GJ 3512 och därmed gjort GJ 3512 större vid bildandet.

Men inget tyder på att det fanns materia så detta skett. Istället är misstanken (min också) att GJ 3512b är en gasplanet utan fast kärna enbart packad gas eller sammanhållen gas utifrån gravitationseffekt i första hand vid bildandet.


Bild från vikipedia på  Max Planck Institute for Astronomy (MPIA, Heidelberg)