Google

Translate blog

fredag 24 maj 2024

En exoplanet stor som jorden i omloppsbana runt en mycket kall stjärna



Planeten SPECULOOS-3 b Planeten SPECULOOS-3 b är den andra av sitt slag som upptäckts runt denna typ av stjärna en mycket sval dvärgstjärna (SPECULOOS-3. Planeten tar cirka 17 timmar att fullborda en omloppsbana runt stjärnan som är hälften så varm som vår sol,  tio gånger mindre massiv och hundra gånger mindre ljusstark.

Dagar och nätter på planeten SPECULOOS-3b  är sannolikt tidvattenlåsta, så samma sida – "dagsidan" – är alltid vänd mot stjärnan ett förhållande som liknar vår måne och jorden.

Upptäckten av planeten publicerades den15 maj 2024 i Nature Astronomy, och gjordes iSPECULOOS-projektet, som leds från universitetet i Liège i Belgien, i samarbete med universiteten i Birmingham, Cambridge, Bern och Massachusetts Institute of Technology. Projektet SPECULOOS (Search for Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars) vilket etablerades för att söka efter exoplaneter som kretsar kring ultrasvala dvärgstjärnor med hjälp av ett nätverk av robotteleskop baserade runt om i världen.

Professor Amaury Triaud, Institutionen för fysik och Exoplanetology Birmingham Fellow beskriver:

Ultrasvala dvärgstjärnor är svalare och mindre än vår sol, deras livslängd är över hundra gånger längre – cirka 100 miljarder år – och de förväntas vara de sista stjärnorna som fortfarande lyser under universums sista tid.

På planeter av detta slag kan det finnas uråldriga livsformer.

Bild flickr.com Hubbleteleskopets bild på galaxkluster SDSS J0333+0651.