Google

Translate blog

onsdag 24 mars 2021

Det beräknas att det passerar ca 7 interstellära objekt genom vårt solsystem per år.

 


Den 19:e  oktober 2017 kom det först upptäckta interstellära objektet som någonsin upptäckts förbisvepande under sin  snabbvisit in och ut ur solsystemet "Oumuamua". Mindre än två år senare upptäcktes ett andra objekt, en lätt identifierad interstellär komet "2I/Borisov". Utifrån dessa två objekt verifierades tidigare teoretiska arbeten som drog slutsatsen att interstellära objekt (ISOs) regelbundet kommer in i vårt solsystem.

Frågan om hur ofta detta sker har varit föremål för omfattande forskning sedan dess. Enligt en ny studie ledd av forskare från Initiative for Interstellar Studies (i4is)  kommer ungefär sju sådana besök  i vårt solsystem varje år och följer förutsägbara banor medan de är här (in mot solen).

Forskning och sökande efter dessa objekt skulle kunna göra det möjligt för oss att skicka en rymdfarkost för att möta ett av dessa objekt inom en snar framtid och ta prov från detta. Något som är mycket spännande då dessa objekt inte kommer från vårt eget solsystem utan har varit på väg hit i kanske miljontals år.

Förutom att vara fysiker i  i4is (och huvudförfattare till studien), är Marshall Eubanks chefsforskare för Space Initiatives Inc. och VD för Asteroid Initiatives LLC.

Han uttalade sig till Universe Today via e-post  om att upptäckten av "Oumuamua och 2I/Borisov är betydande på ett sätt som inte kan överskattas: "Genom att bevisa att de existerar har det haft en djupgående inverkan och skapat ett studieområde nästan från ingenting” (ett område som finansiärer bara börjar inse). Interstellära objekt ger oss möjlighet att studera, och i framtiden bokstavligen röra vid exokroppar.

Dessa forskare fann att under ett genomsnittligt år skulle solsystemet besökas av upp till sju interstellära objekt. Hur de kom till denna siffra är en gåta anser jag (min anm.) men så beskrivs det efter datakörningar av statistik och data av skilda insamlade slag. OBS det finns andra idéer om objekt av detta slag. Den 26 mars kommer jag att publicera nya rön från andra forskare inom området. Olika skolor anser olika. Detta ovan är en. En sak i taget med det sagt ligger jag några dagar före i skrivande för att alltid ha något inlägg klart i förväg ifall något sker som gör att jag inte kan skriva eller söka ny info en dag. Men alla inlägg är högaktuella.

Bild från flickr.com vad det liknar får var och en bedöma inget säkert svar finns. Fotot kommer från Hubbleteleskopet och ska föreställa gas i universum. Läs mer om det här https://www.flickr.com/photos/geckzilla/49452041152