Google

Translate blog

fredag 3 september 2021

Det söks efter en ny klass av exoplaneter "Hycean"-planeter.

 


I sökandet efter liv därute har astronomer till största del letat efter planeter av liknande storlek, massa, temperatur och atmosfärisk sammansättning som jorden har.

Nu har däremot astronomer från University of Cambridge börjat se lovande möjligheter att det där ute finns ett annat slag av planeter som kan hysa livsformer av enklare slag.

 

Av forskarna kallade "Hycean"-planeter. Det är havstäckta planeter (vanligt vatten) med väterika atmosfärer. Detta slag av planeter  kan vara fler än jordliknande planeter.

Forskarna beskriver sina teorier i The Astrophysical Journal varför vi bör leta efter dessa  planeter  då där troligen kan finnas biosignaturer av liv.

 

"Hycean planeter öppnar en helt ny väg i vårt sökande efter liv", säger Dr Nikku Madhusudhan vid Cambridge's Institute of Astronomy vilken är den som leder forskning om detta. 

 

Enligt forskare kan hyceanplaneter, inklusive steniga superjordar samt mini-Neptunes (som K2-18b och TOI-1231 b) förväntas vara många i exoplanetmängden därute.  Många av de främsta Hycean-kandidaterna som identifierats av forskarna är större och varmare än jorden men har fortfarande egenskaperna att kunna ha stora hav där mikrobiellt liv liknande det som finns i några av jordens mest extrema vattenmiljöer kan finnas.


Dessa planeter möjliggör också en mycket bredare beboelig zon runt en stjärna, eller "Goldlocks zone", jämfört med jordliknande planeter. Det innebär att de fortfarande kan stödja liv trots att de ligger utanför det område där en planet som jorden skulle behöva finnas runt sin sol för att vara beboelig.

 "En upptäckt av biosignatur på en Hycean planet skulle förändra vår förståelse av livet i universum", säger Madhusudhan. "Vi måste vara öppna för allt om var vi ska förvänta oss att hitta liv och i vilken form livsformer kan ta  och finnas. Men vi bör vara öppna för att det finns där vi minst anar det då naturen fortsätter att överraska oss."

Bild vikipedia. Hypotetisk hyceanplanet med två naturliga satelliter.