Google

Translate blog

lördag 27 mars 2021

En mycket gammal meteorit har grävts fram i Algeriet.

 


Meteoriten det handlar om är känd som Erg Chech 002 och upptäcktes i maj 2020 av meteorjägare i den algeriska Saharaöknen. Där har den legat där i "minst 100 år", enligt Jean-Alix Barrat, geokemist vid Frankrikes BrestUniversitet.

 

I en ny studie publicerad i Proceedings of National Academy of Sciences journal beskriver Barrat och hans kollegor dess upptäckt och dess flera sällsynta egenskaper.


Det finns 43 officiellt dokumenterade fragment som hittats av den men "förmodligen finns fler antingen fortfarande i marken eller på andra platser enligt studien. De största är "stora som en knytnäve", sade Barrat.

Erg Chech 002  har en grönaktig exteriör och brunaktig interiör. Av de cirka 65 000 meteoren som hittills dokumenterats på jorden innehåller endast cirka 4 000 vad som kallas "differentierad materia". Detta innebär att de kom från himlakroppar som var tillräckligt stora för att ha upplevt tektonisk aktivitet (lava och vulkanism). Till denna grupp hör denna.


Av dessa 4 000 kommer 95 % från två asteroider. Men Erg Chech 002 är bland de återstående 5 procenten. Den så kallade "moderkroppen" (asteroiden som svepte in i jordens atmosfär och sprängdes min anm.)  av Erg Chech 002 kan ha mätt cirka 100 km i diamanter.

 

Meteoriten bildades under de första miljoner åren av solsystemets existens enligt studiens medförfattare, March Chaussidon, från Paris Globe Institute of Physics och Johan Villeneuve forskare från Frankrikes nationella centrum för vetenskaplig forskning vid Universitetet i Lorraine.

Metalliska meteoriter "kommer från protoplaneters kärnor", sade Barrat.

 

Men Erg Chech 002 är av vulkanisk ursprung vilket innebär att den var en del av skorpan på en protoplanet, snarare än en del av dess kärna. Experterna tror att dess unika sammansättning var resultatet av en rad lyckliga händelser.

På protoplaneten i fråga måste lava ha samlats på ytan, som drevs av värmen i dess aluminiumkärna.

Skorpan som innehåller meteoriten stelnade kort därefter men - eftersom den visade tecken på en plötslig kylning - istället för att stanna kvar på planeten kastade någon våldsam kraft bort den.

»Stenen kastades ut i rymden», sade Barrat.

Ytterligare undersökningar av dess sammansättning visade att Erg Tjetjenien 002 bildades för cirka 4,65 miljarder år sedan. Den färdades i eoner, "i ett grusskal, skyddad från solstrålning", sade Barrat.

För cirka 26 miljoner år sedan lossnade en bit av den stora asteroiden och fortsatte sin resa tills den kolliderade med jorden.

Bild från youtube följ denna länk så kan man se en kort väldigt fin film på meteoriten https://www.youtube.com/watch?v=o4Z8v81x_3w