Google

Translate blog

tisdag 2 april 2019

Fermis paradox lyder var finns civilisationer i universum?


Var är de? Den italienska fysikern Enrico Fermi ställde frågan  1950 och frågan är känd som Fermis Paradox eller The big silence. Fermi undrade och det finns civilisationer på andra planeter än vår i Vintergatan och om de har spridit sig genom galaxen? Om de finns varför har vi inte hört från dem? 


Frågan varför vi inte har upptäckt utomjordiskt liv har diskuterats ofta. Kanske (enligt mig) svaret är att de inte finns.


Under 1970-talet uppstod en idé kallad Zoo hypotesen. Den innebär att utomjordingar har människan under uppsikt likt vi ser på djur på Zoo. För min del anser jag det är långsökt men fantasifullt och det ämnet har tagits upp i fler science fiction berättelser. Dock kan jag inte komma på namn på någon just nu men jag har läst någon för länge sedan.


 Människan av i dag söker febrilt på tecken efter liv därute. Många planeter har hittats i bana runt andra solar men liv har inte kunnat bevisas på någon plats.


Ett konkret fysiskt möte med en mycket avancerad civilisation kan dock vara farligt vilket påpekas av Danielle Briot astrofysiker vid Observatoire de Paris.

Tidigare erfarenheter visar att ett första möte mellan två civilisationer på Jorden blev farligt för båda. Exempelvis européer kontra mayafolket och européer och indianer båda dess och många fler möten blev krig och ockupation.


Vi kan vara under observation av främmande intelligenser.  En civilisation  som förstår problemen som uppstår om de söker kontakt med en så krigsvillig, terroristintresserad, individualistisk och egocentrisk mänsklighet som lever på Jorden i dag.


Vi kan kulturellt och utvecklande vara intressanta för en främmande civilisation men samtidigt ointressanta att träffa i fysisk form.


Jag kan dela uppfattningen av att vi kan vara under observation men jag kan även dela uppfattningen av att vi är ensamma.


Om det finns främmande civilisationer finns säkert även då de som är krigsvilliga och inte skulle tveka om att invadera oss om de fann oss.