Google

Translate blog

söndag 17 mars 2024

En trio av små rovers (CADRE-månfarkoster) kommer snart att rulla på månens yta

 




En trio små rovers ska i en snar framtid  rulla på månena yta för att utforska månen i synkronisering med varandra. Ingenjörer vid NASA:s Jet Propulsion Laboratory i södra Kalifornien avslutade nyligen monteringen av robotbilarna och utsatte dem sedan för en rad hårda tester för att säkerställa att de kommer att klara sin skakiga färd i rymden och sina färder på månen. Som en del av en teknikdemonstration kallad CADRE (Cooperative Autonomous Distributed Robotic Exploration) visas att  varje soldriven rover är ungefär lika stor som en handbagageväska som man får ha med sig på ett flygplan.

 Målet är att visa att en grupp robotiserade rymdfarkoster kan arbeta synkront för att utföra uppgifter och registrera data som ett enda team utan uttryckliga kommandon från uppdragskontrollanter på jorden. Om projektet lyckas kan framtida uppdrag inkludera team av robotar som sprids ut för att göra samtidiga, distribuerade vetenskapliga mätningar.

Efter testerna kommer hårdvaran att skickas till Intuitive Machines för installation på en Nova-C-landare (vilken tar med sig trion) som i en anar framtid kommer att skjutas upp ovanpå en SpaceX Falcon 9-raket från NASA:s Kennedy Space Center i Florida.

Bild NASA Ingenjörer förbereder de tre små månbundna rovers för ett körtest i ett sterilt rum på byråns Jet Propulsion Laboratory i södra Kalifornien i december 2023.