Google

Translate blog

onsdag 26 juni 2019

Mysteriet med solens 11 åriga cykler kan vara löst


Var 11:e år går solen in i ett betydligt större solfläcks och solflammstadie. Det är då problem kan uppstå med datorer eller andra elektroniska eller elektriska uppkopplingar.


 Efter det lugnar solen ner sig igen. Det är nästan så regelbunden aktivitet att man kan se det som ett urverk.


Nu har forskare kommit på en lösning för varför så sker och så regelbundet.

”Det är en förvånansvärt hög regelbundenhet och en fullständig parallellitet med planeterna under loppet av undersökta 90 cykler”, sade fysiker Frank Stefani av Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf i Tyskland i ett uttalande.


Fast solsystemets planeter är mycket mindre än solen kan vissa av dem påverka solens magnetfält. Detta säger forskarna är det som styr den solens 11- årscykel säger forskare om ämnet i Tyskland.


Planeterna Venus, jorden och Jupiter agerar med små gravitationella  effekter tillsammans på solen vart 11:år vilket ger solen ovanstående effekt. Det är samma effekt som månen ger Jorden och vilket här resulterar i ebb och flod.


Laget har spårat effekten på solen tillbaka till och under 1000 år av solcykler åren mellan år 1000 och 2009 då samma konstellation av de tre ovanstående planeterna gett en sammanbindande effekt vart 11:år av solhändelser.


De hittade en imponerande stark koppling mellan detta. ”Allt tyder på en klockad process”.


Vad teamet hittade är att tidvattenkrafterna på solen är starkast när jorden, Venus och Jupiter ligger i linje vilket sker varje 11.07 år. Det är då soleruptionerna och solflammorna ökar med störningar på elektronik på Jorden.


Detta ger oss möjlighet att hålla koll på när vi kan förvänta oss denna effekt som kan vara mer eller mindre stark per gång men alltid inträffar regelbundet som en klocka.